Vicepremierul ucrainean, Hrihoriy Nemyria, a cerut joi Uniunii Europene sa-si foloseasca "gandirea creativa" si sa extinda posibilitatea acordarii de imprumuturi in regim de urgenta si catre tarile de la frontierele UE, lovite de criza, precum Ucraina, relateaza AFP.

Subliniind faptul ca 30% din sistemul bancar ucrainean apartine unor banci vest-europene, el a declarat ca acest lucru creeaza "o interdependenta de facto care necesita o gandire creativa si un asentiment cu privire la folosirea unor instrumente si resurse, in prezent disponibile pentru tari membre UE, precum Ungaria si Letonia" si pentru vecinii lor non-UE, a delcarat acesta, intr-o conferinta la Bruxelles.

"Vorbesc despre posibilitatea folosirii de fonduri europene de urgenta", a declarat vicerpremierul, referindu-se la suma de 25 de miliarde de euro disponibila numai pentru tarile din UE, aflate in dificultate, dar care nu sunt membre ale zonei euro.

Ungaria si Letonia, destabilizate de criza economica, au obtinut deja imprumuturi de urgenta, iar liderii UE vor discuta despre o eventuala crestere a acestui fond de urgenta la summitul de joi si vineri de la Bruxelles. Si Romania este in negocieri pentru un pachet de finantare din partea UE si FMI.

"Daca tarile din vecinatatea UE sunt destabilizate de criza, atunci efectul imediat si cu impact negativ va fi resimtit profund nu numai in vecinatate, ci si in UE", a avertizat Nemyria, cel desemnat sa se ocupe cu integrarea europeana a Ucrainei.

Comisarul european pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate, Benita Ferrero-Waldner, a afirmat ca nu exista nicio intentie de extindere a imprumuturilor de urgenta si pentru state care nu fac parte din Uniune si ca Ucraina trebuie sa se conformeze cerintelor FMI daca doreste ajutor.

FMI are in vedere deblocarea transei a doua, de aproape 1,9 miliarde de dolari, dintr-un imprumut de 16,4 miliarde de dolari acordat Ucrainei in noiembrie, dar tara vecina risca blocarea banilor din cauza divergentelor dintre presedintele si premierul ucrainean pe tema bugetului pe 2009, care au blocat luarea oricarei decizii anti-criza.