Resedinta premierului britanic, Gordon Brown, a fost miercuri gazda Conferintei de Afaceri G20, la care au participat reprezentantii celor 20 de tari care vor lua parte la summit.

Marea Britanie si-a sustinut interesele prin Primul Ministru britanic, Gordon Brown, Ministrul Afacerilor – Peter Mandelson, Ministrul Resurselor Umane – John Denham, Ministrul Dezvoltarii Internationale – Shriti Vadera, Ministrul Comertului – Mervyn Davies, Ministru de Stat – Gareth Thomas, Ministrul Economiei – Ian Pearson si Ministrul Biroului de Externe – Malloch-Brown.

Acestia s-au intalnit cu reprezentantii mediului de afaceri din Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franta, Germania, India, Indonesia, Italia, Japonia, Corea, Mexic, Olanda, Rusia, Africa de Sud, Turcia, Spaina, SUA, si UE pentru a stabili agenda principala a summit-ului care va avea loc pe 2 aprilie in Londra.

Rezultatele discutiei au impus trei aspecte pe lista dezbaterilor

1. Reinnoirea urgenta a angajamentului dat de Organizatia Mondiala a Comertului (World Trade Organization – WTO). Potrivit Ministrului britanic al Afacerilor si presedintelui Centrului de Afaceri si Industrii, Martin Broughton, WTO reprezinta cea mai buna polita de asigurare a comunitatii internationale impotriva tendintei de protectionism economic. Negocierile strategiei de comert global, incepute in Doha, Quatar, ar asigura economia globala importiva protectionismului cu o suma anuala de 170 de miliarde de dolari.

2. Cresterea rezervelor comertului cu produse financiare. Intitutiile si guvernele trebuie sa intervina pentru a suplini absenta investiitiilor private. Lasat necontrolat, acest aspect ar putea scoate din comertul global mai multe sute de miliarde de dolari.

3. Asigurarea anti-protectionismului la nivel global. Protectionismul ar putea avea un rol important in decaderea comertului in cazul existentei cererii. Britanicii au cerut reprezentantilor G20 sa-si reconfirme angajamentul de a nu introduce masuri protectioniste si de a se orienta spre masuri non-tarifale, precum subventii, restrictii de licenta si reciclare.

Summitul din 2 aprilie va aduce raspunsul liderilor G20 si masurile propuse de acestia. La summit va participa si directorul general WTO, Pascal Lamy. Potrivit Reuters, Banca Mondiala si Fondul Monetar International prognozeaza restrangerea comertului global pentru prima data din 1982.