Joia neagra, zi de mobilizare generala, astazi, in Franta. Milioane de sindicalisti din toate sectoarele vor participa la o noua greva generala, nemultumiti de planul anticriza al presedintelui Nicolas Sarkozy, in valoare de 2,6 miliarde euro.

Peste 200 de demonstratii sunt asteptate in numeroase orase din Franta, unde greva va perturba serios traficul, activitatea in scoli si in sectorul public. Angajatii din industria auto, banci si farmacii, industria de retail sunt chemati sa se alature angajatilor de la stat.

Protestatarii sunt nemultumiti de politica presedintelui Sarkozy in fata crizei economice si se tem cel mai mult ca-si vor pierde locurile de munca. Sindicatele cer crestera salariilor mici, mai multe masuri de protectie a locurilor de munca, impozite mai mari pe salariile mari. Protestatarii sunt nemultumiti de cresterea rapida a somajului si de refuzul presedintelui Sarkozy de a suspenda plafonarea impozitului pe venit.

Tensiunea sociala, ca si criza economica, s-a accentuat si s-a raspandit in Franta, scrie Les Echos. Trei francezi din patru sustin ampla miscare de protest de astazi, care tinde sa se radicalizeze mai ales in regiunile unde oamenii au ramas fara locuri de munca dupa ce fabricile au intrat in faliment.

Sondajele de opinie arata ca 75% din populatie sprijina noul protest de joi, presedintele Sarkozy fiind pus in fata celei mai mari provocari de dupa preluarea mandatului, in mai 2007, scrie Reuters.

Peste 2,5 milioane de persoane au participat la o actiune de protest similara, organizata in 29 ianuarie, dar acum liderii sindicali asteapta mai multi protestatari.