Rusia cere crearea unei monede supranationale de rezerva, care sa fie emisa de institutiile internationale ca parte a planului de reforma a sistemului financiar global. Prevederea apare in lista de prioritati a Kremlinului pentru summitul G20, care va debuta la inceputul lunii aprilie, la Londra, potrivit themoscowtimes.com.

Fondul Monetar International ar trebui sa studieze posibilitatea crearii unei monede de rezerva, prin extinderea listei de monede de rezerva sau prin utilizarea Drepturilor Speciale de Tragere - DST - ca "moneda de rezerva acceptata de intreaga comunitate internationala", precizeaza Kremlinul, intr-un material publicat pe site-ul sau.

Kremlinul a criticat in repetate randuri statutul de valuta mondiala al dolarului, diminuandu-si sensibil rezervele in moneda americana in ultimii ani. Atat presedintele Dmitri Medvedev, cat si premierul Vladimir Putin au cerut in repetate randuri utilizarea rublei ca moneda regionala de rezerva, dar ideea nu s-a bucurat de prea mare sprijin in afara Rusiei.

Analistii cred insa ca propunerea Kremlinului nu va starni un entuziasm prea mare in randul tarilor membre G20.

"Totul este de domeniul fanteziei", declara Sergei Perminov, directorul de strategie al Rye, Man and Gore: "A mai existat o initativa similiara - the gold standard - si s-a terminat foarte prost".

"Este foarte greu de gasit o alternativa la dolar", a adaugat el.

Propunerea Kremlinului privind infiintarea unei monede unice la nivel mondial nu reprezinta un caz similar in ultimele zile. Presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a cerut, saptamana trecuta, crearea unei monede globale denumita "acmetal". Initiativa sa a fost sustinuta inclusiv de un laureat al premiului Nobel.