Presedintele Adunarii Generale a ONU a acuzat marti SUA ca il "demonizeaza" pe presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad. Este cel mai recent atac al fostului oficial din Nicaragua, Miguel D'Escoto Brockmann, la adresa Washingtonului, relateaza Reuters.

"Nu cred ca se mai indoieste cineva ca aici, in partea noastra de lume, Ahmadinejad este demonizat", a apreciat D'Escoto intr-o conferinta de presa. Totusi, a recunoscut oficialul ONU, "daca afirmatiile acestuia despre Israel au existat intr-adevar, este lamentabil".

Ahmadinejad a produs dezgustul vestului prima oara in 2005, cand a declarat ca Israelul ar trebui sters de pe harta lumii. A pus sub semnul intrebarii Holocaustul si promoveaza un program nuclear despre care Occidentul insista ca are ca unic scop fabricarea armei atomice.

Miguel D'Escoto Brockmann a mai declarat, in conferinta de presa de marti, ca "SUA a derulat dintotdeauna o activitate constanta de demonizare a oamenilor", dar "a canonizat" persoane precum fostul dictator filipinez Ferdinand Marcos, fostul dictator nicaraguan Anastasio Somoza si fostul dictator chillian Augusto Pinochet.

"Apoi auzim lucruri groaznice despre Ahmadinejad", a mai spus D'Escoto, dezvaluind ca o mare "zarva" s-a starnit cand liderul de la Teheran si-a anuntat participarea la o reuniune a Adunarii Generale a ONU din septembrie. Atunci, secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a primit chiar si scrisori de protest fata de aceasta participare inedita. D'Escoto nu a precizat cine ar fi fost expeditorii misivelor.

"Demonizarea" Iranului contrasteaza cu "respectul pe care Iranul l-a aratat vecinilor", dand exemplul adapostirii a trei milioane de refugiati din Afganistan.