Liderii europeni, care se reunesc joi la Bruxelles pentru Consiliu european de primavara, vor sa stabileasca o pozitie comuna a Uniunii Europene care sa fie prezentata la summit-ul G20 din 2 aprilie, potrivit NewsIn care citeaza AFP. Astfel, UE va cere la summitul G20, cel mai probabil, o reforma reala a sistemului financiar si se va opune presiunilor americane in favoarea unor eforturi mai mari pentru relansarea economica mondiala.

"Miza summitului G20 de la Londra este ca tarile europene si Comisia sa vorbeasca cu o singura voce", a subliniat marti Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.

Liderii europeni vor pune probabil accent pe necesitatea de a "reglementa mai bine pietele" si vor cere "continuarea coordonarii, la nivel international, a masurilor de relansare bugetara". Ei vor insista doar pe necesitatea de a "pune in aplicare rapid programele de relansare economica prevazute", potrivit unui proiect de text care va fi suspus atentiei liderilor europeni.

"Cred ca este cel putin imprudent sa incepem sa vorbim despre alte planuri inainte de a-l pune in aplicare pe al nostru", a insistat din nou marti Barroso la Bruxelles. "Haideti sa nu venim in fiecare zi cu un plan, inainte de a le aplica pe cele deja adoptate. Sper ca vom avea consens asupra acestui subiect", a adaugat el.

Presedintia ceha a UE s-a aratat foarte rezervata in ceea ce priveste apelurile Statelor Unite de a cheltui mai mult, subliniind necesitatea ca tarile UE sa isi tina sub control deficitele publice.

"Trebuie sa explicam americanilor ca facem destul la capitolul relansare", a subliniat vicepremierul ceh Alexandr Vondra, insarcinat cu afacerile europene.

Ajutorul pentru tarile din Europa de Est, grav afectate de criza financiara va fi de asemenea una dintre temele de discutii ale liderilor europeni. Europa ar putea decide sa suplimenteze din nou fondul pentru imprumuturi de urgenta pentru tarile din afara Zonei euro care se confrunta cu probleme financiare grave, potrivit proiectului de declaratie a summitului.

Comisia Europeana cifreaza eforturile de relansare ale UE in ansamblu la circa 400 miliarde de euro pentru 2009 si 2010, adica 3,3% din PIB. Insa aceasta cifra este considerata de unii falsa, pentru ca include nu numai planurile nationale de relansare, propriu-zise, ci si cresterea automata a cheltuielilor sociale, induse de criza economica.

De aceea, Statele Unite, dar si unele state membre precum Marea Britanie si multi parlamentari europeni considera ca este nevoie de noi eforturi. Statele Unite au lansat in februarie un plan de relansare de 787 de miliarde de dolari, reprezentantand circa 5,5% in PIB.