Prioritatea summit-ului G20 din luna aprilie ar trebui sa fie trasarea unei noi arhitecturi a sistemului financiar mondial, se arata intr-o scrisoare trimisa presedintiei UE de catre presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, potrivit Reuters. Cei doi lideri sunt de parere ca este nevoie, mai degraba, de noi reglementari decat de masuri de stimulare a economiilor.

Liderii Frantei si Germaniei sustin ca Uniunea Europeana ar trebui sa propuna ca toate fondurile de hedging si alte companii private de investitii care pot genera riscuri sistemice ar trebui reglementate, inregistrate si supravegheate.

"Prioritatea este de a pune in practica o noua arhitectura financiara mondiala", se arata in scrisoare.

Ministrii de finante din grupul G20 au decis saptamana trecuta sa sustine economiile energente care se confrunta cu probleme. Totodata, acestia au anuntat sa vor folosi toate mijloacele fiscale si monetare pentru a combate cea mai grava recesiune din anii '30 si pana in prezent.

Franta si Germania si-au facut insa cunoscute prioritatile prin aceasta scrisoare.

In acelasi timp, Merkel si Sarkozy au salutat faptul ca UE este pregatita sa ajute orice stat membru care are nevoie de sprijin, aratand ca solidaritatea si responsabilitatea sunt principii cheie ale Uniunii Europene.