Directorul unei scoli din Portland a interzis satira imaginata de un elev pentru un spectacol de tinere talente in care acesta purta o masca reprezentandu-l pe presedintele Barack Obama. Reprezentatia tanarului de origine romana Dru Lechert-Kelly, adoptat de un cuplu gay, a fost considerata "nepotrivita si potential ofensatoare", scrie cotidianul The Oregonian.

Dru Lechert-Kelly, in varsta de 11 ani, elev in clasa a V-a la Scoala Primara Llewellyn din Southeast Portland (Oregon, SUA), imbracat la costum si cu masca cu chipul lui Obama, ar fi cantat si dansat pe melodia "I Can Do Whatever I Like", o gluma inofensiva la adresa presedintelui, populara pe YouTube.

In cadrul unei repetitii, Dru si-a facut numarul in fata profesorilor si a parintilor din comitetul de organizare, cu masca incriminata. Acestia au considerat ca satira ofenseaza imaginea presedintelui, din cauza mastii: "Parintii organizatori considera ca este nepotrivita si potential ofensatoare", a declarat directorul scolii, Steve Powell, fara a preciza exact ce este ofensator in satira lui Dru. "N-o sa spun de ce este nepotrivita. Nu declar nimic pentru The Oregonian. De ce? Pentru ca nu vreau", a spus Powell, care nu a fost prezent la repetitie, insa a urmarit clipul "I Can Do Whatever I Like" pe YouTube.

Dru a declarat ca i s-a propus sa renunte la masca incriminata ca sa ii fie permis sa evolueze in concursul de talente. "Satira nu are nici un sens fara masca, asa ca nu voi participa. Fara masca, sunt doar un pusti care danseaza", a spus Dru.

Scott Lechert si Paul Kelly l-au adoptat pe Dru in 1999 dintr-un orfelinat romanesc, cand baiatul avea un an si jumatate. Cei doi parinti l-au instruit in realizarea satirei: "A exersat saptamani intregi", declara Scott. "Si ce il deranjeaza mai mult este faptul ca cineva a putut considera ca vrea sa isi ofenseze eroul, Barack Obama insusi." "Imi place Obama pentru ca a spus ca va incerca sa schimbe lumea si sa refaca economia", spune Dru. "Si pentru ca mi-a spus mie cineva ca are la Casa Alba o consola de jocuri Wii conectata la un ecran plat enorm. E cool!", a recunoscut tanarul.

"Avem un presedinte bi-rasial admirat deopotriva de albi si de alte rase", spune Scott Lechert. "In ce punct devine normal ca un admirator in varsta de 11 ani sa joace rolul presedintelui fara a se teme ca ofenseaza pe cineva? (...) Ca parte a unui cuplu gay, inteleg cum e sa faci parte dintr-o minoritate, asa ca putem face diferenta intre ce este si ce nu este ofensator. Nu a existat o astfel de intentie in numarul fiului nostru", a incheiat Lechert.

Local school says no to Obama act