Liderul al-Qaeda, Osama bin Laden, a acuzat tarile arabe "moderate" de "complicitate" cu Israelul si cu aliatii sai occidentali, in cadrul recentei ofensive a statului evreu in Fasia Gaza, potrivit unei inregistrari audio difuzate sambata de televiziunea Al-Jazeera, citata de AFP.

"Este clar ca anumiti lideri arabi au fost complici cu sionistii in razboiul impotriva poporului nostru din Gaza. Este vorba despre liderii pe care America in califica drept moderati", se arata in inregistrarea atribuita lui bin Laden.

Liderul al-Qaeda face aluzie la Arabia Saudita si la Egipt, aliati ai Washingtonului. Cele doua tari nu simpatizeaza miscarea Hamas, care controleaza Fasia Gaza, spre deosebire de state precum Siria sau Qatar.

Ultimul mesaj al liderul al-Qaeda a fost difuzat in 14 ianuarie, la mai putin de o saptamana inainte de investirea noului presedinte american, Barack Obama.

La acel moment, bin Laden l-a avertizat pe Obama ca va deschide noi fronturi de razboi in razboiul sau sfant impotriva intereselor occidentale.

In mesajul de 22 de minute, bin Laden se referea, la acel moment, la zone precum Palestina, provincia pakistaneza Waziristan, Maghrebul si Somalia drept noile campuri de batalie impotriva occidentalilor.

Desi americanii au pus un premiu de 25 de milioane de dolari pe capul lui bin Laden, liderul al-Qaeda, cel care a revendicat atentatele din 11 septembrie 2001 - eveniment care a condus la invadarea Afganistanului - nu a fost inca prins.

Serviciile americane de informatii banuiesc ca acesta se ascunde in zona tribala muntoasa aflata la granita dintre Afganistan si Pakistan.