Moscova ar putea utiliza bazele din Cuba si din Venezuela pentru misiuni ale bombardierelor rusesti, a declarat sambata comandantul fortelor aeriene strategice din Rusia, generalul Anatoli Jikharev, citat de agentia AFP.

El nu a precizat daca avioanele rusesti vor stationa in mod permanent in cele doua state sau vor folosi aeroporturile doar pentru escale.

"Daca exista vointa liderilor din cele doua state, o vointa politica, suntem gata sa o folosim", a spus generalul rus.

"Exsita patru sau cinci aeroporturi cu piste de 4.000 de metri lungime care ne convin foarte bine", a adaugat el.

De altfel, presedintele venezuelean Hugo Chavez a oferit Rusiei posibilitatea de a gazdui pe teritoriul tarii sale bombardiere strategice rusesti, a confirmat Anatoli Jikharev.

"Da, exista o astfel de propunere din partea presedintelui Venezuelei. Daca este vorba despre o decizie politica potrivita, este posibil" sa o luam in calcul, a afirmat generalul rus.

Aeroportul local trebuie insa renovat pentru a permite aterizarea avioanelor rusesti, a precizat el.

In septembrie 2008, doua bombardiere strategice rusesti TU-160 au decolat de pe o baza din Venezuela, in "zboruri de antrenament".

Presedintele Chavez, aliat al Moscovei si dusman declarat al Statelor Unite, a afirmat atunci ca prezenta celor doua bombardiere rusesti in Venezuela constituie "un avertisment pentru Washington".

Rusia a reluat, in 2007, patrularea cu bombardiere strategice, o practica care dateaza din perioada Razboiului Rece. In ultima perioada, Moscova a incercat sa revitalizeze si legaturile cu Cuba.

In ultimii ani, proiectul SUA de a amplasa un scut antiracheta in Europa de Est si extinderea NATO la granitele Rusiei au iritat puternic Kremlinul.

Tensiunile, care au adus aminte de perioada Razboiului Rece, au culminat cu conflictul ruso-gerogian din august 2008, pe fondul ambitiilor declarate ale Georgiei de a adera la NATO.

O 'dezghetare' a relatiilor dintre Moscova si Washington ar putea interveni insa dupa intalnirea dintre presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, si omologul sau american Barack Obama, care va avea loc la Londra, in data de 1 aprilie, in marja summitului liderilor G20.