Un inalt oficial chinez a avertizat vineri ca reincarnarea lui Dalai Lama necesita aprobarea guvernului central de la Beijing, iar "cel ales" nu va fi recunoscut fara un acord oficial, informeaza Xinhuanet.

Problema succesorului lui Dalai Lama (73 de ani), a devenit o problema spinoasa, pe masura ce acesta inainteaza in varsta si se confrunta cu diverse probleme de sanatate.

De-a lungul timpului, Dalai Lama a sugerat mai multe optiuni: fie ca este ultima reincarnare, fie ca succesorul va fi o femeie, fie ca si-ar alege urmasul in timpul vietii, sau ca reincarnarea s-ar putea petrece dincolo de granitele Chinei.

In ultima perioada, el spune insa ca tibetanii vor putea opta pentru mentinerea sau abolirea institutiei care ii dadea odinioara unui calugar autoritate spirituala si temporala.

"In paralel cu riturile religioase si traditiile istorice, exista o conditie foarte importanta pentru reincarnarea lui Dalai Lama, adica aprobarea Guvernului central", a declarat presedintele guvernului regional tibetan Qiangba Puncog, in marja sesiunii anuale a Parlamentului chinez, care coincide cu implinirea a 50 de ani de la revolta tibetana ce a dus la exilul in India a actualului Dalai Lama.

Comisia de stat de afaceri religioase a stabilit in 2007 ca reincarnarea celor cu titlul de "Buda viu" sau "Lama" trebuie aprobata de Guvern. Aceste reguli fac parte din eforturile vizand consolidarea controlului chinez asupra budismului tibetan, dupa decenii de violente pentru mai multa independenta religioasa.

De multe ori exista mai mult de un candidat care incearca a fi recunoscut drept reinarcarea liderului comunitatii, iar alegerea liderului autentic revine autoritatilor, precizeaza presa chineza. Acest lucru este valabil in special pentru Panchen Lama, a doua personalitate ca importanta in budismul tibetan, dupa Dalai Lama.

Dalai Lama l-a ales in 1995 pe Panchen Lama, nascut Gedhun Choekyi Nyima, cand acesta nu avea decat sase ani, iar intre timp copilul nu a mai fost vazut in public. Pentru a contracara alegerea lui Dalai Lama, regimul comunist de la Beijing a desemnat un alt Panchen Lama in acelasi an, numit Gyaincain Norbu. Guvernul chinez si-a promovat "propriul" Panchen Lama in toata China in ultimii ani si exista mari sanse ca acesta sa fie candidat la succesiunea lui Dalai Lama, cand va sosi momentul.