Charles Freeman Jr., nominalizat de presedintele Barack Obama pentru un post de rang inalt in serviciile secrete, s-a retras din cursa dupa ce a acuzat campania negativa a grupurilor de lobby pro-israeliene, relateaza International Herald Tribune.

Imediat dupa ce a fost nominalizat, Freeman a fost atacat virulent pentru declaratii facute in trecut despre Israel si pentru asocierea sa cu guvernele saudit si chinez.

Retragerea lui Freeman din cursa pentru sefia National Intelligence Council a venit la doar cateva ore dupa ce Dennis Blair, directorul serviciilor secrete nationale, l-a aparat pe acesta, sustinand ca declaratiile sale au fost scoase din context.

Intr-un mesaj postat pe site-ul Foreign Policy, Freeman acuza grupurile pro-israeliene pentru controversa starnita, afirmand ca "tacticile folosite de grupurile israeliene de lobby, foarte aproape de cele mai joase limite ale dezonoarei si indecentei, au inclus citarea inexacta, in mod intentionat, distorsiunea inregistrarilor, fabricarea de minciuni si un dispret total pentru adevar".

Joshua Block, un purtator de cuvant al American Israel Public Affairs Committee, a declarat ca organizatia pe care o reprezinta nu a luat o pozitie formala in privinta nominalizarii lui Freeman si nu a derulat activitati de lobby in acest sens.

Fost ambasador in Arabia Saudita, Freeman a pus sub semnul intrebarii, in ultimii ani, sprijinul constant si neconditionat al Washingtonului pentru Israel. El a fost director adjunct al ambasadei SUA din Beijing. Criticii lui Freeman au facut rost de declaratii din trecut care par sa indice sprijinul acestuia pentru inabusirea revoltei din piata Tiananmen, in 1989.

O alta serie de intrebari se refera la legaturile financiare ale lui Freeman cu China, in conditiile in care el s-a aflat, timp de patru ani, in conducerea companiei de stat China National Offshore Oil Corp.

Daca ar fi preluat postul pentru care a fost nominalizat, Freeman ar fi fost insarcinat cu realizarea estimarilor americane in domeniul serviciilor secrete, documente care reprezinta sinteza informatiilor furnizate de cele 16 agentii secrete ale SUA.