Directorul unei scoli din nordul orasului italian Milano intentioneaza sa amenajeze bai si dusuri in incinta institutiei destinate elevilor de etnie rroma, pentru ca acestia sa le poata folosi inainte de a intra la ore, relateaza agentia Adnkronos in pagina electronica.

Proiectul, numit "Apa si sapunul", este o initiativa a scolii Riccardo Massa, situata la periferia orasului Milano.

"Mereu am considerat ca aceasta ar fi cea mai buna metoda de integrare a acestor copii in colectivul clasei", a declarat directorul scolii, Giovanna Foglia, citata de cotidianul italian Il Giornale.

Foglia sustine ca elevii rromi vin nespalati la scoala, ceea ce ii determina pe colegii lor sa nu se aseze alaturi de ei.

"Copiii din tabara de rromi vin la scoala foarte murdari: acest lucru ii face sa se simta jenati, iar ceilalti elevi nu sunt dispusi sa stea langa ei in banca", a precizat directoarea, care sustine ca "familiile copiilor rromi apreciaza initiativa".

Intrebata despre copiii italieni care vin nespalati la scoala, Foglia a explicat ca, din experienta sa, acestia provin in general din familii cu probleme. "In aceste cazuri vorbesc cu familiile lor si, daca este cazul, sunt chemate serviciile sociale. Nu este o problema de cultura", a precizat aceasta.

Consiliul Europei a criticat in nenumarate randuri autoritatile italiene fata de modul in care acestea ofera conditii de sedere rromilor si, mai ales, fata de climatul xenofob si discriminatoriu cu care acestia se confrunta. Pentru minoritatea rroma din peninsula, guvernul italian sustine ca intentioneaza sa ofere acesteia acces legal la educatie, asistenta medicala si servicii sociale.

Aproximativ 160.000 de rromi locuiesc in Italia, dintre care aproape jumatate s-au nascut in peninsula si au cetatenie italiana. Restul provin din tarile Uniunii Europene, precum Romania sau tarile din fosta Iugoslavie.