Fostul vicepremier al lui Saddam Hussein si figura emblematica a fostului regim din Irak, Tarek Aziz, precum si Ali Hassan al-Majid, supranumit "Chemical Ali" si varul lui Saddam, au fost condamnati, miercuri, la 15 ani de inchisoare fiecare pentru "crime impotriva umanitatii", in urma implicarii lor in executia a 42 de comercianti irakieni, in 1992, relateaza BBC.

Tot miercuri, doi dintre fratii vitregi ai lui Saddam Hussein - fostul consilier prezidential, Watban Ibrahim, si fostul sef al serviciilor secrete, Sabawi Ibrahim - au fost condamnati la moarte prin spanzurare. Alti doi oficiali irakieni au primit pedepse de sase, respectiv 15 ani de inchisoare, in timp ce fostul guvernator al Bancii Centrale din Irak a fost achitat.

Aziz a negat orice rol al sau in procesul sumar din 1992 in urma caruia 42 de vanzatori din Bagdad au fost executati, fiind declarati vinovati ca au facut specula cu pretul produselor alimentare in timpul sanctiunilor economice impuse de ONU aspura tarii.

Aceasta este prima condamnare a lui Aziz in controversatul proces de la Inalta Curte Penala din Bagdad, proces criticat in numeroase randuri de organizatiile pentru drepturile omului. Acesta a fost pasibil de pedeapsa cu moartea. Saptamana trecuta el a fost achitat intr-un proces separat in care era judecat pentru reprimarea etnicilor siiti, in 1999.

Aziz, de religie crestina, a fost ministru de externe in timpul invaziei din Kuweit, in 1990, mai tarziu devenind vicepremier. Acesta a sustinut ca actiunile sale au fost politice si ca nu poarta nicio responsabilitate pentru moartea comerciantilor. El s-a predat trupelor americane pe 24 aprilie 2003. In ultimii ani, se pare ca sanatatea acestuia s-a deteriorat serios in detentie, in asteptarea procesului.

De asemenea acuzat in acest caz, Ali Hassan al-Majid, varul lui Saddam Hussein, supranumit "Ali Chimicul", a fost condamnat la 15 ani de detentie. Majid risca pentru a patra oara o condamnare la moarte, acesta primind pedeapsa capitala de trei ori pana acum: prima oara in iunie 2007 pentru rolul sau in aceste evenimentele din 1992, apoi el a fost condamnat si pentru crime impotriva umanitatii in momentul insurectiei siite din 1991 si pentru implicarea in moartea a zeci de siiti in 1999.

Saddam Hussein insusi a fost spanzurat in decembrie 2006, intr-un caz separat. Human Rights Watch a emis un raport legat de procesul sau, concluzionand ca acesta s-a desfasurat defectuoas si verdictul a fost unul gresit, din cauza "unor erori juridice de tip administrativ, procedura si de fond grave".