Daca alegerile din Fasia Gaza si Cisiordania ar avea loc in aceasta perioada, liderul Hamas, Ismail Haniyeh, ar putea sa il invinga pe actualul presedinte al Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, arata un sondaj dat publicitatii de televiziunea qatariota Al Jazeera, citat de Jerusalem Post.

Sondajul, organizat de Centrul Palestinian pentru Politica si Cercetare demonstreaza ca popularitatea Hamas a crescut puternic dupa confruntarea din ianuarie 2009 cu Israelul, comenteaza Al Jazeera.

Cei 1.270 de repondenti au indicat ca Ismail Haniyeh ar putea obtine 47% din voturi, fata de 45% cate i-ar reveni lui Mahmoud Abbas. Acum trei luni, procentul era de 48% in favoarea lui Abbas fata de 38% pentru Ismail Haniyeh.

Sondajul evalueaza si un scenariu in care liderul miscarii al-Fatah din Cisiordania, condamnat la inchisoare pe viata in Israel, ar concura cu Haniyeh. Barghouti ar obtine 61%, fata de numai 34% pentru liderul Hamas.

Legal, mandatul de presedinte al lui Abbas a expirat la 9 ianuarie, iar Israelul impiedica organizarea de noi alegeri, de teama ca Hamas ar prelua din nou puterea. In orice caz, organizatia nu il mai recunoaste pe Abbas ca presedinte al Autoritatii Palestiniene.