Departamentul american al Apararii a afirmat luni ca cinci nave chineze au inconjurat si au efectuat manevre periculoase in apropiere de o nava a US Navy, intr-o incercare de a "hartui" echipajul, potrivit FoxNews.

Pentagonul a precizat ca incidentul de duminica a venit dupa cateva zile de "actiuni agresive" din partea vaselor chineze.

Oficialii de la Departamentul Apararii au anuntat ca vor inmana un protest atasatului

militar al Chinei la Washington.

"Manevrele neprofesioniste ale vaselor chineze au incalcat conditiile stabilite prin legile internationale care prevad ca vasele sa opereze in spiritul respectului si al sigurantei altor nave", a declarat un purtator de cuvant al Pentagonului, maiorul Stewart Upton.

Un vas de recunoastere si alte patru nave au inconjurat vasul USNS Impeccable, care nu detine arme la bord si are un echipaj civil, in timp ce ambarcatiunea americana se afla in apele internationale din Marea Chinei de Sud.

Marinarii de pe Impeccable au folosit furtunurile de apa pentru a indeparta unul dintre vasele chineze.

FoxNews sustine ca incidentul vine la doar o saptamana dupa ce China si SUA au reluat discutiile militare, intrerupte pentru cinci luni de zile din cauza vanzarilor de arme americane catre Taiwan. In plus, ministrul chinez de externe, Yang Jiechi, va vizita capitala federala americana in aceasta saptamana, pentru convorbiri oficiale.