Presedintele Barack Obama a criticat luni clonarea umana, despre care a spus ca este "periculoasa, complet gresita" si nu-si are locul in societate. Liderul de la Casa Alba a facut aceasta declaratie in timpul ceremoniei de semnare a unui ordin executiv prin care ridica restrictiile privind fondurile federale acordate cercetarii celulelor susa, transmite AP.

Obama a afirmat ca Administratia sa va pune la punct reguli stricte pentru cercetare adaugand ca "abuzurile sunt de neacceptat".

Liderul american a dat asigurari ca autoritatile nu vor permite clonarea umana.

Ridicarea interdictilor privind acordarea de fonduri pentru cercetarea celulelor stem a fost calificata de consilierii lui Obama "un semnal clar ca stiinta, si nu ideologia politica, va ghida Administratia" in aceasta chestiune.

Apropiatii sai sustin, de asemenea, ca ordinul semnat de Obama face parte dintr-o declaratie mai larga in domeniul stiintei, care va ghida politicile Administratiei in diferite probleme, incepand de la energie alternativa pana la schimbarile climatice.

AP citeaza in acest sens si declaratia doctorului Curt Civin, directorul fondator al Center for Stem Cell Biology and Regenerative Medicine de la University of Maryland, care a afirmat ca "trebuie sa recuperam opt ani de stiinta (...) acuma ca restrictiile stupide au fost ridicate".

Ceremonia semnarii a avut loc loc in East Room de la Casa Alba.

Un subiect controversat

Predecesorul lui Obama, George W. Bush, a blocat finantarea acestor cercetari in august 2001. Bush a declarat atunci ca singurele fonduri federale disponibile vor fi cele destinate cercetarii in care se folosesc celulele stem deja existente - ceea ce inseamna ca din acel moment nu s-au mai recoltat astfel de celule.

Folosirea celulelor stem embrionare este un subiect controversat in SUA, pentru ca embrionii umani sunt distrusi, in momentul in care sunt extrase celulele. Numerosi oameni de stiinta sustin ca cercetarile celulelor stem vor conduce la descoperiri medicale importante. Gruparile religioase se opun insa acestor cercetari pe care le considera "imorale".

Decizia lui Obama de a ridica interdictia privind finantarile a fost anticipata de specialisti si salutata de cercetatorii din domeniu. Obama va anunta, de asemenea, si un set de masuri prin care cercetarile stiintifice sa fie ferite de interferenta politica.