Comisia de Ombudsman a Politie Irlandeze (Garda Siochana), care investigheaza abuzurile comise de politisti si plingerile facute de oameni legate de acestia, si-a schimbat seful in urma cu o zi, numindu-l pe Dermot Gallacher in noua functie. Acesta ar fi fost indreptatit la un salariu anual de 243.000 de euro, atit cit a avut predecesorul sau.

Numai ca Gallacher, retras de curind si pensionat de la Departamentul Afacerilor Externe, de unde va primi o pensie anuala de 126.000 de euro, a solicitat sa ii fie taiati 153.000 de euro din retributia anuala a noii functii, declarind ca ii ajung cei 90.000 ramasi.

De la inceputul anului au fost puse in aplicare mai multe masuri dure de reducere a cheltuielilor bugetare, iar ministrii si sefii agentiilor guvernamentale si-au micsorat salariul anual cu 10%. Mai mult, exista discutii in prezent care vizeaza micsorarea salariului minim brut, care in prezent, la 8.65 euro pe ora, este cel mai ridicat din Europa, dupa cel din Luxemburg. Irlanda traverseaza in prezent cea mai mare scadere economica din ultimii 25 de ani, somajul atingind in luna februarie o valoare de 10,4%, adica 350.000 de persoane.

Viata omului de rind in Irlanda a avut si are insa mai multe vesti bune in ultimul timp: gratie micsorarii dobinzii de referinta a Bancii Centrale Europene, sute de mii de familii care si-au cumparat casa prin imprumut bancar platesc in prezent o rata lunara cu sume de chiar pina la 300 de euro mai mici decit o faceau in toamna anului trecut. Iar de la 1 aprilie, curentul si gazele se vor ieftini pentru populatie si micii intreprinzatori cu procente intre 10 si 12%.