Curtea Constitutionala de la Karlsruhe a decis marti ca folosirea computerelor de vot la alegerile parlamentare din 2005 a fost neconstitutionala. Cetatenii trebuie sa poata urmari pasii in procesul de votare si fara a avea cunostinte de computer. Sentinta Curtii a fost data in procesul de neconstitutionalitate intentat de doi alegatori, care considera votul „prin apasare de buton“ ca netransparent si susceptibil de manipulare. In Romania, votul electronic este considerat o varianta pentru atragerea cat mai multor voturi ale romanilor din strainatate.

Procesul de la Karlsruhe a fost deschis la sesizarea unor votanti, in urma alegerilor parlamentare din Germania din anul 2005. Cei doi reclamanti au sustinut ca „alegatorii nu pot controla ce se intampla cu votul lor, in interiorul calculatorului“. Al doilea Senat al Curtii Constitutionale germane a considerat ca prin votul electronic s-a comis „o abatere de la legea fundamentala a votului deschis“. Curtea a decis insa ca alegerile din 2005 raman valabile si nu trebuie reluate, deoarece nu exista indicii de erori concrete.

Vicepresedintele Curtii, Andreas Vosskuhle, a adaugat ca prin aceasta sentinta nu se exclude total folosirea computerelor de vot si a votului electronic. Premisa este insa transparenta actului de votare si de evaluare a acestuia, pentru orice cetatean care nu poseda in mod necesar cunostinte de calculator. In acest sens, se mentioneaza cum ar putea fi asigurata deplina constitutionalitate a votului deschis, si anume printr-un „print de control al votului, pe hartie, care sa existe si la numararea voturilor“.

Calculatoarele din dotarea momentana nu satisfac aceasta cerinta si nu vor putea fi folosite la alegerile din 2009. Numai in Köln, valoarea celor 600 de computere de vot achizitionate de primarie s-a ridicat la 3,76 milioane de marci germane. Acum, se incearca un demers la firma furnizoare sau alti ofertanti, pentru adaptarea lor la noile cerinte, in care se incude si imprimanta.

La alegerile parlamentare din 2005, doua milioane de cetateni germani au votat prin intermediul a 1.800 de computere de vot. Restul voturilor s-a dat prin participare directa sau corespondenta trimisa prin posta. 2009 e un an electoral puternic in Germania, in care au loc alegeri regionale, parlamentare si europarlamentare.