Crearea unui stat palestinian este in interesul Israelului, a declarat, marti, sefa diplomatiei americane, Hillary Clinton, aflata intr-un turneu in Orientul Mijlociu, potrivit Reuters. Secretarul de stat al SUA a mai precizat ca "o incetare durabila a focului" in Fasia Gaza este "un prim pas" in obtinerea pacii in regiune.

Clinton se afla in Israel in prima sa vizita oficiala dupa ce a fost numita in fruntea Departamentului de Stat.

"Credem ca solutia cu doua state este cea mai buna pentru interesele Israelului", a declarat Clinton, adaugand ca aceasta varianta va deveni "inevitabila". Ea a facut aceste declaratii in cadrul unei conferinte de presa comune cu ministrul israelian de externe, Tzipi Livni.

In timpul vizitei sale in Israel, Clinton a reafirmat sprijinul "de nezdruncinat" al SUA pentru statul evreu. "Nu exista nicio indoiala ca orice natiune, inclusiv Israelul, nu poate sta fara sa actioneze atunci cand teritoriul si locuitorii sai sunt atacati cu rachete", a declarat Clinton, dupa ce s-a intalnit cu presedintele israelian Shimon Peres. Ea a cerut incetarea atacurilor cu rachete ale palestinienilor.

Clinton, care a ajuns la Ierusalim dupa ce a participat in Egipt la Conferinta donatorilor pentru reconstructia Fasiei Gaza, urmeaza sa mai aiba intalniri cu premierul desemnat Benjamin Netanyahu si cu seful in exercitiu al cabinetului evreu, Ehud Olmert. Miercuri, Hillary Clinton va avea discutii cu presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Analistii cred insa ca, intr-un moment in care politicienii isrealieni se afla in plin proces de formare a noului guvern, vizita lui Clinton nu va fi urmata de progrese semnificative. In plus, premierul desemnat Netanyahu nu este favorabil realizarii unui stat palestinian.