O clinica din Statele Unite a declansat o adevarata controversa publica dupa ce le-a oferit viitorilor parinti posibilitatea de a selecta o serie de trasaturi ale copiilor, precum culoarea ochilor sau a parului, relateaza BBC News.

Clinica LA Fertility Institutes, condusa de Dr. Jeff Steinberg, unul dintre pionierii fertilizarii in vitro, estimeaza ca primul copil cu trasaturi pre-selctionate se va naste anul viitor.

Clinica pe care o conduce ofera viitorilor parinti inclusiv posibilitatea de a alege sexul copilului.

Stirea a declansat manie in randul expertilor britanici, care cred ca astfel de servicii vor distrage atentia de la adevarata menire a selectiei genetice - protectia impotriva defectelor genetice.

Tehnologia se bazeaza pe Diagnosticul Genetic Preimplantare (PGD) - o procedura de testare, folosita pentru detectarea embrionilor nesanatosi inainte de implantare.

Doctorii selecteaza un embrion fara defecte genetice - sau, in acest caz, un embrion cu trasaturile dorite de parinti, precum ochi albastri si parul blond - pe care il implanteaza ulterior.

In opinia dr. Steinberg, cuplurile vor frecventa clinica pe care o conduce atat din motive medicale, cat si cosmetice.

Spre exemplu, un cuplu ar putea dori un copil cu o piele mai inchisa la culoare, pentru a-l feri impotriva cancerului de piele, daca a avut deja un copil care a dezvoltat o forma de melanom. Dar altii ar putea dori pur si simplu un copil cu parul blond.

"Nu toti pacientii se vor califica automat pentru teste si nu oferim NICIO garantie de 'predictii perfecte' in ceea ce priveste culoarea ochilor sau a parului", se precizeaza pe site-ul clinicii.

Dr. Steinberg se apara: "Nu as spune ca este un drum periculos. As spune, mai degraba, ca este un drum care nu a fost explorat inca".

Copiii - marfuri care se vand la taraba?

Dar Dr. Gillian Lockwood, expert britanic in domeniul fertilizarii artificiale de la comisia etica a Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, se intreaba daca este moral ca stiinta sa fie folosita in acest fel.

"Daca ajungem la momentul in care putem decide care combinatie de gene este responsabila pentru ochii albastri si parul blond, ce se va alege cu toti ceilalti embrioni care se vor dezvolta in oameni roscati cu ochi verzi, asa cum sunt eu?", s-a intrebat experta britanica.

Ea a avertizat asupra riscului "transformarii copiilor in bunuri care sunt cumparate de la taraba".

Josephine Quintavalle de la Comment on Reproductive Ethics spune: "Aceasta este inevitabila panta alunecoasa care rezulta din crearea a mai multor embrioni decat sunt necesari pentru a fi implantati. Intotdeauna va fi o problema de alegere. Alegeti octupleti sau il doriti pe cel cu nasul dragut?".

In Marea Britanie, selectia sexului copilului este interzisa, fiind permise doar decizii care au legatura cu sanatatea viitorului copil.