20 de milioane de cetateni din noua regiuni ale Rusiei isi aleg duminica reprezentantii in parlamente, consilii locale si primarii, un adevarat test de popularitate pentru actuala conducere, informeaza Reuters. Opozitia a calificat scrutinul drept falsificat deja de saptamani intregi.

Un barometru pentru destinele politice ale presedintelui Dmitri Medvedev si premierului Vladimir Putin, scrutinul de duminica va evidentia scaderi neglijabile in popularitate, arata analistii. Partidul Rusia Unita, condus de Putin, domina parlamentul de la Moscova si, cel mai probabil, isi va mentine dominatia si in cele noua regiuni.

Opozitia acuza din nou Rusia Unita ca a folosit trucuri murdare in timpul campaniei, in incercarea de a-si acoperi scaderea de popularitate datorata crizei economice.

Liderul comunist Ghennadi Ziuganov a descris campania Rusiei Unite drept "murdara si de neiertat", iar nationalistul Vladimir Jirinovski a protestat vineri parasind o sedinta a Dumei de Stat, impreuna cu colegii de partid.

In regiunea Briansk, comunistii sustin ca ar beneficia de circa 60-65% din preferintele alegatorilor. Liderii Rusiei Unite de aici contraataca si spun ca oponentii lor le-au impartit alegatorilor cate 200 de ruble (5,55 dolari) si cadouri constand in vin si ciocolata expirate.