Abuzurile asupra prizonierilor de la Guantanamo Bay s-au inrautatit masiv de cand presedintele Barack Obama s-a instalat la Casa Alba, sustin avocatii care ii reprezinta pe detinuti.

Abuzurile au inceput sa se accentueze in decembrie, dupa ce Obama a fost ales presedinte al Statelor Unite ale Americii, a declarat pentru Reuters Ahmed Ghappour, avocat specializat in drepturile omului.

El acuza batai, dizlocarea membrelor, pulverizarea de piper in celule, aplicarea de piper pe hartia igienica si hranirea fortata a detinutilor aflati in greva foamei.

Pentagonul a declarat luni ca a primit rapoarte noi privind abuzurile la care sunt supusi prizonierii, dar, dupa ce a analizat situatia, a ajuns la concluzia ca sunt respectate cerintele Conventiei de la Geneva.

"Potrivit clientilor mei, se manifesta o recrudescenta a abuzurilor de cand presedintele Obama a preluat puterea", afirma Ghappour, avocat de cetatenie americano-britanica de la Reprieve, o organizatie care reprezinta 31 de prizonieri inchisi la Guantanamo.

El a subliniat ca ordinele nu par a veni de sus, ci este vorba despre initiativa unei armate frustrate ca nu va mai putea aplica aceste metode dupa desfiintarea inchisorii si eliberarea ultimilor 241 de detinuti, toti musulmani.

"Este un fel de 'Hai sa ne distram cat timp mai putem'", a mai spus Ghappour.