Presedintele american Barack Obama a prevenit, marti seara, in primul sau discurs despre starea natiunii in fata celor doua camere ale Congresului, ca salvarea bancilor cu probleme risca sa coste mai mult decat fusese estimat si a promis sa nu lase in faliment industria auto. Obama a dezvaluit un plan ambitios de a pune capat recesiunii prelungite prin care trec Statele Unite, adaugand ca "economia SUA isi va reveni", scrie AFP.

Planul anuntat recent de salvare a bancilor americane "va cere resurse importante de la guvernul federal. Da, probabil mai mult decat am prevazut deja", a explicat Obama, care a declarat ca "e timpul ca America sa conduca din nou".

Sute de miliarde de dolari au fost deja promise sectorului financiar american, ingenunchiat de criza imobiliara si plasamentele indoielnice care au dus SUA in cea mai grava criza economica din anii `30.

Cu doua zile inaintea prezentarii in Congres a proiectului de buget, Obama a anuntat, de asemenea, crearea unui fond destinat finantarii imprumuturilor luate de persoanele fizice si de micile intreprinderi, asigurand americanii ca depozitele lor sunt in siguranta.

Presedintele american a promis sa apere constructorii auto americani aflati in mare dificultate.

"Milioane de locuri de munca depind de industria auto. Zeci de mii de orase sunt dependente de aceasta industrie. Si ma gandesc ca tara care a inventat automobilul nu il poate abandona", a spus Obama.

General Motors si Chrysler au obtinut deja 17,4 miliarde dolari in decembrie pentru a supravietui caderii severe a cererii mondiale si cer astazi inca 21,6 miliarde pentru a scapa de faliment.

Barack Obama a cerut Congresului cat mai rapid o lege pentru reglementarea sistemului financiar. Discursul presedintelui american a fost intrerupt de 65 de ori de aplauze.

Raspunsul republicanilor a fost oferit de guvernatorul de Louisiana, Bobby Jindal, care a criticat "cheltuielile inutile" din planul de stimulare economica.

Era cheltuielilor extravagante trebuie sa se incheie, a mai spus presedintele american.