Organizatia Amnesty International a solicitat o inghetare totala a vanzarilor de arme catre Israel si gruparile palestiniene, precum Hamas, transmite BBC. Cererea organizatiei a intervenit in urma recentului conflict din Fasia Gaza.

Amnesty International a afirmat ca are dovezi ca atat soldatii israelieni, cat si militantii palestinieni au folosit in timpul confruntarilor arme provenite din strainatate pentru atacuri impotriva civililor.

Organizatia a solicitat Consiliului de Securitate al ONU sa impuna un embargou pentru toate partile implicate.

Raportul Amnesty sustine ca Israelul a folosit bombe cu fosfor si armament furnizat de SUA, in timp ce Hamasul este acuzat ca a lansat spre Israel rachete care au fost aduse prin contrabanda in Gaza sau au fost realizate din componente primite din strainatate.

"Atacurile israeliene au dus la moartea a sute de copii si alti civili, precum si la distrugeri importante ale imobilelor si ale infrastructurii", a declarat Donatella Rovera, care a condus o comisie a Amnesty International in zona. Ea a adaugat ca "desi sunt mai putin letale decat armamentul folosit de Israel, lansarea de rachete de catre palestinieni reprezinta o crima de razboi si au provocat moartea unor civili".

Israelul si Hamas neaga acuzatiile

Oficialii de la Ierusalim si reprezentanti ai Hamas au respins concluziile raportului, care acuza partile implicate in luptele din Gaza de crime de razboi.

Guvernul israelian sustine ca raportul Amnesty se bazeaza pe informatii furnizate de catre Hamas si ca armata israeliana a facut eforturi sa evite producerea de victime civile. La randul sau, organizatia palestiniana a afirmat ca documentul este "nedrept" si a negat ca a primit arme din strainatate.

Peste 1.300 de palestinieni si 13 israelieni au fost ucisi in cele 22 de zile de conflict. Mii de persoane au fost ranite in urma confruntarilor.

Romania, printre exportatorii de armament catre Israel

Amnesty International a dat publicitatii si un raport privind exporturile de armament catre Israel, care mentioneaza peste 20 de tari, inclusiv Romania.

Valoarea exporturilor efectuate de Romania catre Israel, in perioada 2004-2007, se cifreaza la 20,99 milioane de euro, precizeaza Amnesty International.

De asemenea, valoarea exporturilor romanesti de arme si munitii catre Israel a fost, in aceeasi perioada, de 6,75 milioane de dolari.

Potrivit raportului, Romania ocupa locul al doilea in ceea ce priveste exporturile de vehicule blindate catre Israel, cu livrari de 5,81 milioane de dolari.