Un raport realizat de Pentagon sustine ca inchisoarea militara de la Guantanamo Bay indeplineste standardele umanitare prevazute de Conventia de la Geneva, transmite Reuters. Documentul, realizat la cererea presedintelui Barack Obama, a fost considerat "o farsa" de organizatiile pentru apararea drepturilor omului.

Raportul a fost realizat de catre amiralul Patrick Walsh, la cererea liderului de la Casa Alba, care a semnat recent ordinul prin care centrul de detentie urmeaza sa fie inchis in decurs de un an.

Documentul a concluzionat ca inchisoarea de la Guantanamo Bay, unde se afla suspecti de terorism, respecta Common Article Three al Conventiei de la Geneva legat de tratamentul aplicat detinutilor. New York Times sustine, citand oficiali guvernamentali care au studiat raportul, ca amiralul Walsh a recomandat ca prizonierii aflati la baza navala din Cuba sa poata interactiona mai des.

Raportul Departamentului Apararii a fost criticat de American Civil Liberties Union, care l-a calificat drept "o farsa". Directorul executiv al ACLU, Anthony Romero, a afirmat intr-un comunicat ca raportul Pentagonului "pare sa nu fie decat o musamalizare a practicilor Administratiei Bush legate de tratamentul abuziv si detentia ilegala".

La doua zile de la preluarea functiei de presedinte, Obama a semnat ordinul prin care inchisoarea de la Guantanamo Bay va fi inchisa in decurs de un an. Obama a cerut Pentagonului sa respecte prevederile Conventiei de la Geneva legate de prizonierii de razboi si i-a cerut secretarului Apararii, Robert Gates, sa revizuiasca, in 30 de zile, conditiile de la baza navala pentru a se asigura ca prizonierii sunt tratati in mod corespunzator.

Organizatiile pentru apararea drepturilor omului au acuzat Statele Unite ca inchisoarea de la Guantanamo Bay, unde multi detinuti au fost incarcerati pentru ani de zile fara sa fie judecati, nu respecta standardele legale minime. Administratia Bush a sustinut ca inchisoarea era necesara pentru detentia suspectilor de terorism si sa-i impiedice pe acestia sa profite de protectia legala pe care ar fi avut-o in Statele Unite.

In acest moment, la Guantanamo se afla inchise circa 245 de persoane.