Un californian in varsta de 90 de ani, care a pierdut 700.000 de dolari in urma escrocheriei puse la cale de Bernard Madoff, s-a angajat la un supermarket pentru 10 dolari pe ora. Potrivit postului de televiziune CBS, Ian Thiermann a trebuit sa se reangajeze dupa ce a fost in pensie timp de 30 de ani deoarece a pierdut toti banii investiti cu Madoff.

Ian Thiermann si sotia lui, Terry, au pierdut toti banii stransi de-a lungul vietii in urma fraudei lui Madoff. Batranul a povestit ca persoana care se ocupa de investitiile sale l-a sunat in ziua in care fostul sef al Nasdaq a fost arestat si i-a spus gatuit de emotie: "Am pierdut totul! Ati pierdut toti banii".

Thiermann, care a fost proprietarul unei companii care se ocupa cu ingrijirea copacilor in Los Angeles, a fost nevoit sa se angajeze la un supermarket unde imparte fluturasi cu ofertele speciale pentru 10 dolari pe ora.

Managerul magazinului din Ben Lomond a declarat ca Thiermann nu se plange niciodata, afirmand ca "este persoana potrivita pentru aceasta slujba". De altfel, CBS sustine ca barbatul a mai trecut in urma cu 70 de ani printr-o experienta similara, cand familia sa a pierdut toti banii in urma Marii Depresiuni din anii '30.

"Trebuie sa fii pozitiv. In caz contrar, viata este prea scurta", a declarat Thiermann.

Thiermann, doar una dintre miile de victime ale fraudei

La inceputul lunii februarie, autoritatile din SUA au dat publicitatii o lista a victimelor fraudei pusa la cale de fostul sef al Nasdaq, Bernard Madoff. Lista se intinde pe 163 de pagini iar printre victimele escrocheriei de 50 de miliarde de dolari se numara Columbia University, American Jewish Congres, fostul mare jucator de baseball Sandy Koufax si unul dintre patronii echipei New York Mets, Fred Wilpon.

Potrivit informatiilor, fondul de investitii Fairfield Greenwich Group a pierdut 7,5 miliarde de dolari in urma fraudei pusa la cale de Madoff, fiind pe primul loc in lista companiilor ce au fost victime ale scandalului de pe Wall Street. Pierderile raportate de Fairfield Greenwich Group reprezinta mai mult de jumatate din activele firmei.

Anchetatorii sustin ca Madoff a mai infiintat un fond de investitii, bazat pe asa-numita "schema Ponzi". Procurorii sustin ca fraudele totale depasesc 50 de miliarde de dolari.

Schema Ponzi este o operatiune ilegala in managementul fondurilor de investitii, similara cu jocurile piramidale. Ea presupune returnarea de profituri exagerate investitorilor, fara nici o baza reala. Poarta numele lui Charles Ponzi, un imigrant italian care a ramas in istoria SUA drept unul dintre cei mai mari fraudatori.

Madoff, in varsta de 70 de ani, a fost acuzat de frauda. Daca va fi gasit vinovat, el risca 20 de ani de inchisoare si o amenda de 5 milioane de dolari.