O caricatura publicata in cotidianul New York Post, ce-l asociaza pe presedintele Barack Obama cu o maimuta turbata, a provocat scandal in Statele Unite, fiind criticata de activisti si presa liberala. Desenul a fost realizat de Sean Delonas si face referire la un incident recent cand un cimpanzeu crescut de o familie din Stamford (Connecticut) a atacat violent o femeie.

Desenul infatiseaza doi politisti care tocmai au impuscat o maimuta, iar unul dintre ofiteri afirma: "Vor trebui sa gaseasca pe altcineva pentru a scrie viitorul plan de stimulare economica".

Blogul HuffingtonPost a afirmat ca desenul se caracterizeaza prin "imagini violente si aluzii rasiste". Blogul sustine ca imaginea "sugereaza ca planul de stimulare economica a fost atat de prost, incat ar fi putut fi scris inclusiv de catre maimute. Altii cred ca presedintele este comparat cu un cimpanzeu turbat. Oricum ai lua-o, includerea violentei si a rasei in politica este menita sa provoace controverse".

Presedintele Barack Obama a promulgat marti planul de salvare a economiei SUA, in valoare de 787 miliarde de dolari, documentul fiind considerat prima lui victorie legislativa importanta.

Desenul - criticat de activisti, aparat de New York Post

Presedintele National Urban League, Marc Morial, a afirmat ca desenul este "insensibil si ofensator", in timp ce Barbara Ciara, care conduce National Association of Black Journalists, a spus ca New York Post a aratat "o lipsa grava de discernamant" atunci cand a decis sa publice desenul.

La randul sau, reverendul Al Sharpton a declarat: "caricatura din New York Post este deranjanta tinand cont de atacurile rasiste din trecut care asociau afro-americanii cu maimutele... Avand in vedere ca pachetul de stimulare economica a fost prima victorie legislativa a presedintelui Barack Obama (primul presedinte afro-american) si a devenit sinonim cu el, nu e deplasat sa te intrebi daca NY Post nu sugereaza ca o maimuta a semnat legislatia?".

Editorul-sef al publicatiei New York Post, Col Allan, a afirmat insa intr-un comunicat ca "desenul este o parodie evidenta a unui eveniment actual, si anume impuscarea unui cimpanzeu violent in Connecticut. Caricatura ridiculizeaza doar in linii mari eforturile celor din Washington de a revigora economia. Reverendul Al Sharpton dezvaluie, din nou, ca nu este nimic altceva decat un oportunist ce profita sa-si faca publicitate".

Caricaturistul Sean Delonas a afirmat ca reactie lui Sharpton este "ridicola". "Chiar credeti ca spun in desen ca Obama ar trebui impuscat? Eu nu vad acest lucru in caricatura", a declarat Delonas pentru CNN.

Desenul a fost publicat atat in editia tiparita a ziarului, cat si pe pagina electronica a New York Post.

Incidentul la care face referire Delonas s-a produs in Stamford, la sfarsitul saptamanii trecute. Un cimpanzeu pe nume Travis, crescut de mic de o familie din Connecticut, a fost impuscat de politisti dupa ce atacase violent o femeie.

Vezi aici caricatura controversata.