Muncitorii britanici sunt indignati ca muncitori straini, proveniti mai ales din Romania, Bulgaria si Albania, accepta sa lucreze pentru 28 de euro pe zi, echivalentul a putin peste o treime din salariul minim britanic, relateaza Daily Express.

In contextul crizei economice, scaderea cererii de mana de lucru a scazut indeosebi in constructii, iar imigrantii sunt dispusi sa munceasca pentru sume mult mai mici decat cetatenii britanici. "Vom munci toata ziua pentru 25 de lire sterline (28 de euro). Suma de bani nu este corecta, dar de mai multe zile nu am mai avut de lucru si nu avem bani", a declarat un muncitor roman, citat de Daily Express.

"Nimeni nu ar trebui sa munceasca in aceasta tara pentru mai putin de salariul minim, iar angajatorii care platesc aceste salarii ar trebui prinsi si condamnati", a apreciat purtatorul de cuvant pentru imigratie din Partidul Conservator, Damian Green.

Muncitorii straini accepta si plata in mana, pentru a evita plata de taxe sau asigurari. Un tanar muncitor roman din constructii, Claudiu Roman, a povestit: "Am venit in Marea Britanie in 2007 si am gasit de lucru imediat. Dar acum lucrez o zi sau doua pe saptamana. Este foarte rau. Multi oameni s-au intors in Romania, dar este si mai rau acolo".

Un purtator de cuvant de la Agentia britanica pentru Granite a aratat ca "Luptam impotriva muncii ilegale pentru ca duce la exploatarea muncitorilor vulnerabili si face concurenta neloiala firmelor britanice corecte. Sefii incorecti isi vor vedea sediile perchezitionate si ar putea risca o amenda de pana la 10.000 de lire sterline pentru fiecare muncitor ilegal pe care il angajeaza".