Armata Statelor Unite va incepe sa inroleze imigranti aflati pe teritoriul american cu vize temporare, oferindu-le acestora sansa sa devina cetateni SUA dupa doar sase luni, informeaza New York Times. Potrivit publicatiei, este pentru prima data dupa razboiul din Vietnam cand fortele armate americane vor primi in randurile lor si imigranti care nu au Cartea Verde, ci doar vize temporare de sedere pe teritoriul SUA.

Imigrantii care detineau asa-numita Carte Verde se puteau inrola in fortele armate si pana in prezent. De altfel, 8.000 de imigranti cu drept permanent de rezidenta s-au inrolat anual in fortele armate, iar 29.000 de soldati din armata americana nu sunt inca cetateni ai SUA. Noutatea programului anuntat de Departamentul Apararii consta in faptul ca si cei care nu au decat vize temporare de sedere se pot inrola in armata Statelor Unite.

Planul se adreseaza imigrantilor temporari care se afla in SUA de cel putin doi ani si care nu au iesit de pe teritoriul american mai mult de 90 de zile. De asemenea, ei trebuie sa treaca un examen de limba engleza.

Surse militare familiare cu acest plan au declarat ca Pentagonul spera sa recruteze in principal imigranti calificati, cu educatie mai inalta, care vorbesc mai multe limbi straine si sunt experti in profesia lor. Ei vor ajuta astfel armata americana sa acopere deficitul de personal calificat din domeniul sanitar, dar si de traducatori sau analisti ai serviciilor de informatii militare. De asemenea, programul este deschis studentilor si refugiatilor care vorbesc una din cele 35 de limbi vizate, printre care araba, chineza, hindi, kurda, nepaleza sau rusa.

In primul an, programul va recruta doar 1.000 de persoane la nivel national, cei mai multi pentru armata terestra. Daca initiativa va avea succesul scontat de conducerea Departamentului Apararii, ea va fi extinsa si la alte ramuri militare.

Pentagonul estimeaza ca programul va permite recrutarea a 14.000 de persoane in fiecare an, ceea ce reprezinta o sesime din noii recruti.

Programul a fost deja criticat

Programul a fost combatut de o serie de ofiteri de rang inalt si de veterani, care au criticat perspectiva unui numar mare de imigranti in randul fortelor armate americane. Acestia sustin ca imigrantii trebuie sa fie verificati cu atentie inainte de a fi recrutati, iar armata trebuie sa se asigure ca nu va inrola suspecti de terorism, imigranti ilegali sau infractori.

Desi numarul celor care se inroleaza voluntar a crescut in ultima perioada din cauza problemelor economice, New York Times precizeaza ca armata americana are dificultati in a atrage in randurile sale doctori, asistente si experti lingvisti.

Oficiali de la Pentagon spera ca perspectiva acordarii rapide a cetateniei va fi un stimulent important pentru imigranti. Potrivit unei legi adoptate in timpul Administratiei Bush, imigrantii care se inroleza in armata pot aplica pentru cetatenie in prima zi de serviciu activ si pot deveni cetateni in mai putin de sase luni. De asemenea, recrutii nu mai trebuie sa plateasca taxele de naturalizare, care costa cel putin 675 de dolari.