Presedintele SUA, Barack Obama, a avertizat vineri seara ca revenirea economiei americane "se va masura in ani, si nu interval de cateva luni", dupa ce a marcat prima victorie majora a administratiei pe care o conduce - aprobarea planului de relansare a economiei SUA, in valoare de 787 miliarde dolari, relateaza telegraph.co.uk.

Planul de salvare este cel mai mare program de investitii publice aprobat vreodata in Statele Unite. El combina masuri de reducere a taxelor (38% din totalul pachetului), sustinerea guvernelor locale (38%) si cheltuieli publice efectuate de guvernul central (24%) si isi propune sa revitalizeze cea mai mare economie a lumii, care a pierdut aproape 600.000 de slujbe doar in ianuarie.

Presedintele Obama a vertizat ca, fara o interventie puternica a statului, SUA vor intra intr-o spirala descendenta ireversibila.

"Avem o sansa unica intr-o generatie sa actionam indraznet si sa folosim criza drept o sansa pentru a transforma si pregati economia noastra pentru secolul XXI", a afirmat Obama.

El a adaugat ca acest plan "reprezinta doar inceputul a ceea ce trebuie sa facem pentru a inversa trendul actual al economiei", in timp ce consilierii sau au inceput deja sa creioneze o agenda legislativa indrazneata pentru urmatoarele 12 luni, care include un plan detaliat pentru persoanele care au credite ipotecare si adoptarea unui plan de reglementare al pietelor financiare.

Obama va propune, de asemenea, o reforma a sistemului de santate si un plan de investitii major in industriile verzi.

Pe de alta parte, secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, va prezenta o versiune mult mai detaliata a planului de salvare a bancilor, intens criticat pentru lipsa sa de substanta.