Spre deosebire de majoritatea tarilor europene, liderii Cehiei, tara ca asigura presedintia Uniunii Europene pana in luna iunie, pariaza pe masurile liberale pentru a depasi criza economica ce incepe sa afecteze tara, relateaza AFP.

Respingand ajutoarele directe pentru intreprinderile aflate in dificultate si extrem de critic fata de orice forma de protectionism la nivel european, guvernul condus de premierul Mirek Topolanek mizeaza mai degraba pe o serie de masuri nationale, dintre care multe sunt axate pe flexibilitatea pietei muncii.

Ministrul muncii, Petr Necas, a propus in aceasta saptamana reducerea preavizului de concediere la o luna, diminuarea indemnizatiei de concediere pentru contractele cu vechime mica si prelungirea perioadei de proba la patru luni pentru angajatii simpli si la sase luni pentru cadrele de conducere.

Una dintre aceste masuri permite societatilor din constructii sa modifice fara aviz salariile in caz de timpi morti sau de supra-activitate.

"Criza ne arata astazi, mai mult ca niciodata, necesitatea unei piete de munca flexibile: cu cat exista mai multa flexibilitate, cu atat vom putea lupta mai bine impotriva somajului", a sustinut Necas.

Principala sa idee: "motivarea angajatorilor astfel incat sa nu le fie teama sa creeze locuri de munca, odata ce situatia se amelioreaza".

Peste 17.000 de locuri de munca temporare au disparut in ultimele luni, iar alte 10.000 ar putea fi eliminate pana la sfarsitul lui martie.

Doar constructorul de automobile Skoda, filiala Volkswagen, a concediat de 3.200 de muncitori cu contracte temporare, in cea mai mare parte straini.

In ultimii ani, cu acordul tacit al autoritatilor, agentiile de recrutare a fortei de munca au adus muncitori din Slovacia si din Polonia, in special, dar si din Moldova, Mongolia sau Vietnam, pentru a sustine boom-ul economic si a atenua lipsa de forta de munca necalificata.

Unii imigranti din afara Europei au platit intermediarilor pana la 2.000 de euro pentru a obtine un permis de munca, uneori in conditiii apropiate de sclavagism.

Guvernul incearca acum sa se debaraseze de acest balast: un program de repatriere voluntara, cu plata drumului si o prima de plecare de 500 de euro a fost adoptat in aceasta saptamana.

Degradarea indicatorilor economici a obligat guvernul ceh sa creeze, in ianuarie, un Comitet special pentru adoptarea unor masuri de sustinere a economiei: reducerea contributiilor de asigurari sociale pentru intreprinderi, reducerea TVA in sectorul hotelier si prime pentru casarea masinilor vechi.

Presedintele ceh Vaclav Klaus ramane fidel principiilor ultra-liberale si compara situatia actuala cu o gripa care, potrivit unui proverb din Europa de Est, trece in sapte zile cu medicamente si intr-o saptamana fara pastile.

"Nu tratam o gripa cu antibiotice puternice, pentru ca acestea nu vor face nimic impotriva virusilor, dar risca sa scada imunitatea organismului pe termen lung", spune Klaus, un mare admirator al lui Milton Friedman.