Demararea trativelor guvernului Iulia Timosenko cu Ministerul rus de finante pentru acordarea unui credit de aproape cinci miliarde dolari a complicat negocierile Kievului cu Fondul Monetar International, scrie Nezavisimaia gazeta, precizand ca, deplasata in capitala ucraineana in ajunul deblocarii transei secunde din imprumutul total de 16,5 miliarde dolari, misiunea FMI a plecat trantind, practic, usa.

In comunicatul oficial privind rezultatul vizitei de trei zile, expertii Fondului au precizat ca partile nu au reusit sa convina anumite probleme, legate in principal de modul de acoperire a deficitului bugetar.

Conform memorandumului semnat in noiembrie cu FMI, autoritatile de la Kiev s-au angajat sa adopte un buget fara deficit pe anul in curs, sa controleze volumul rezervelor valutare ale Bancii nationale, sa limiteze emisia monetara, sa nu intervina cu masuri administrative asupra cursului monedei nationale si sa efectueze, pana la sfarsitul lunii februarie, verificari de audit la 20 din marile banci ale tarii.

In aceste conditii, Kiev a primit o prima transa de 4,5 miliarde dolari. In realitate, lucrurile stau cu totul altfel: bugetul pe 2009, elaborat de guvern si semnat de seful statului, prevede un deficit de aproximativ patru miliarde dolari, adica mai putin de 3% din PIB, nivel considerat de cabinetul Timosenko absolut acceptabil.

Bugetul prevede, de asemenea, o crestere de 0,4%, dar presedintele Viktor Iuscenko este de alta parere, el anuntand, zilele trecute, ca "experti demni de incredere considera optimist chiar si un scenariu de minus 5%".

In opinia expertilor guvernamentali si a numerosi analisti ucraineni, "conditiile impuse de FMI eliminau orice posibilitate de iesire din criza". Problema este ca refuzul FMI de a debloca transa secunda in valoare de doua miliarde dolri, in conditiile in care alte posibilitati de creditare externa raman sub semnul intrebarii, inseamna faliment pentru Ucraina, cred responsabilii ucraineni.

Motiv pentru care Kievul a propus o modificare a conditiilor impuse de memorandumul din noiembrie, precizeaza NG.