Presedintele Mahmoud Ahmadinejad a declarat marti ca Iranul este pregatit sa dialogheze cu Statele Unite, dar in conditii de egalitate si de respect reciproc. Declaratia a fost facuta in cadrul discursului sustinut de liderul iranian pentru aniversarea a 30 de ani de la revolutia islamica, relateaza AFP.

"Noul guvern american declara ca doreste schimbarea si vrea sa inceapa dialogul, dar schimbarea reala trebuie sa fie fundamentala, si nu tactica. Poporul iranian este deschis dialogului, dar intr-un climat de egalitate si de respect reciproc", a spus Ahmadinejad, in fata a zeci de mii de persoane adunate la Teheran.

Reactia liderului iranian vine dupa ce presedintele SUA, Barack Obama, a declarat luni ca vrea sa creeze "in urmatoarele luni" "deschideri" intre America si Iran care sa permita celor doua natiuni "sa se aseze la aceeasi masa, fata in fata".

"Cred ca exista posibilitatea, cel putin, a unei relatii de respect reciproc (...) acum este timpul ca Iranul sa dea semnalele care sa dovedeasca faptul ca vrea sa actioneze altfel", a spus Obama.

Cele doua tari au pareri contradictorii in mai multe dosare, dintre care cel mai delicat este programul nuclear al Teheranului.

"Este important, chiar daca ne angajam intr-o diplomatie directa, sa fie clar cunoscuta preocuparea noastra profunda pe care o pastram in ceea ce priveste Iranul", fie ca este vorba despre finantarea organizatiilor teroriste sau despre programul nuclear "susceptibil sa destabilizeze regiunea", a subliniat Obama.

Ca un semn al neincrederii dintre cele doua tari, presedintele Ahmadinejad a lansat si o avertizare la adresa SUA: "Omenirea nu mai doreste repetarea perioadei negre a lui George W. Bush (...) Daca cineva vrea sa repete aceasta experienta, fie si cu metode noi, atunci trebuie sa stie ca destinul sau va fi chiar mai rau decat cel al lui Bush", a spus el.

Enumerand realizarile stiintifice si tehnologice ale Iranului, in special in domeniul nuclear si plasarea unui satelit pe orbita, Ahmadinejad a afirmat ca Teheranul "este de acum inainte o mare putere".

"Umbra amenintarii a disparut pentru totdeauna. Declar oficial ca Iranul a devenit o veritabila mare putere", a adaugat el.

Nu departe de locul discursului, autoritatile au expus o copie in marime naturala a rachetei care a permis amplasarea pe orbita a satelitului iranian, saptamana trecuta.

Manifestantii purtau traditionalele pancarte pe care era scris "Moarte Americii!" si "Moarte Israelului!".

Numerosi participanti purtau plancarte cu inscriptia "30 de ani de libertate, 30 de ani de mandrie".

Televiziunea de stat a difuzat imagini cu mitinguri similare in intreaga tara, pentru celebrarea victoriei revolutiei.

"Dupa 30 de ani, sunt foarte mandru. Tinerii au in fata un viitor mai bun. Tara a facut foarte multe progrese si urmam in continuare idealurile imamului Khomeiny", a declarat Hossein Ghoudarzi, un pensionar in varsta de 65 de ani.

Victoria revolutiei a fost marcata de revenirea din exill, in data de 1 februarie 1979, a ayatollahului Rouhollah Khomeiny, fondatorul Republicii islamice, si rasturarea sahului Iranului.