Lideri republicani din Statele Unite au afirmat ca planul de stimulare economica propus de Administratia Obama va duce la un "dezastru financiar", potrivit CNN. Planul in valoare de 800 de miliarde de dolari urmeaza sa fie supus aprobarii senatorilor in aceasta saptamana. Camera Reprezentantilor a votat deja o alta versiune a documentului, insa niciun republican nu a sustinut planul, iar 11 democrati au votat si ei impotriva.

"Orice american intelege ca acesta nu este drumul pe care trebuie mers. Vom plati cu varf si indesat", a declarat republicanul Richard Shelby, care este membru al Comitetului Bancar din Senat, adaugand ca planul propus de Obama "va pune Statele Unite pe drumul spre dezastrul financiar".

La randul sau, senatorul John McCain (Arizona) a afirmat ca "trebuie sa cheltuim bani pe proiecte de infrastructura si pe alte programe care le vor da oamenilor de munca. Dar acest plan nu face acest lucru".

McCain a spus ca pachetul de stimulare economica ar trebui sa aiba jumatate din marimea celui aflat in prezent in Senat si ca ar trebui sa beneficieze de un echilibru intre reduceri de taxe si cheltuieli guvernamentale.

"Vom strange cea mai mare datorie din istoria acestei tari si le vom cere copiilor si nepotiilor nostri sa o plateasca", a adaugat McCain.

Adoptarea planului nu e sigura

Vineri seara, Senatul SUA a ajuns la un compromis legat de planul de salvare a economiei SUA, suma stabilita pentru a fi injectata fiind de minimum 780 miliarde de dolari. Anuntul a fost facut doar dupa dezbateri aprinse in Senat si dupa ce trei senatori republicani (de opozitie) s-au declarat de acord cu planul Administratiei Obama. Planul initial agreat de Barack Obama prevedea un stimul financiar total de 819 miliarde de dolari.

O alta versiune a documentului a fost deja adoptata de Camera Reprezentantilor, cu 244 de voturi pentru si 188 impotriva. Niciun republican nu a sustinut planul, iar 11 democrati au votat si ei impotriva.

Planul a fost criticat pentru includerea unor cheltuieli despre care se sustine ca nu vor contribui la crearea de locuri de munca, asa cum a promis liderul de la Casa Alba. Administratia Obama a declarat ca planul de stimulare va ajuta economia americana sa se redreseze si va crea intre 1.3 milione si 3.9 milioane de locuri de munca pana la sfarsitul anului 2010.

Adoptarea documentului nu e sigura, mai ales ca americanii par sa nu-l mai sustina. Planul de stimulare economicaeste sprijinit in prezent de doar 37% dintre americani, potrivit unui nou sondaj de opinie realizat de Rasmussen Reports. Este pentru prima data cand numarul celor care se opun planului in valoare de 825 de miliarde de dolari este mai mare decat cel al sustinatorilor sai.

Pe de alta parte, secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a amanat pentru marti prezentarea detaliilor noului plan federal de salvare a bancilor, care include nationalizarea unor banci in dificultate si garantarea creditelor in cazul altor institutii financiare. Geithner, care trebuia sa prezinte planul luni, va trebui sa explice cum vor fi folosite 350 de miliarde de dolari ramase din cele 700 de miliarde puse la dispozitie de Trezorerie in octombrie trecut.