Pana in 2015, armata americana va dispune de unitati formate din oameni si roboti, avertizeaza un cercetator american. La salonul Technology, Entertainment and Design din California, Peter Singer, autor al unor lucrari cu privire la conflictele armate, a avertizat ca utilizarea robotilor permite uneori salvarea vietilor militarilor, dar risca sa exacerbeze violentele din cauza lipsei de empatie, relateaza AFP.

"Suntem intr-un punct de cotitura in ceea ce priveste razboiul, ca la inventia bombei atomice", a spus Singer, aratand ca armata americana isi recruteaza deja soldatii utilizand simulatoare de razboi. "Statele Unite au un avans in ceea ce priveste robotii militari, dar in domeniul tehnologiei nu exista avans definitiv", a precizat Singer. "Rusia, China, Pakistanul si Iranul lucreaza la programe de roboti militari". „Robotii nu au insa nici compasiune, nici mila si ii scutesc pe soldati de orori pe care fiintele umane ar putea incerca sa le evite. (...) In plus, nu este necesar sa convingi robotii ca vor obtine 72 de fecioare (...) pentru a se arunca in aer.”

Datorita camerelor de filmat incluse, robotii ar putea furniza inclusiv imagini pe site-uri ca YouTube. "Acest lucru ar putea transforma razboiul in divertisment", apreciaza cercetatorul, intr-o viziune cu adevarat neagra.

David Hanson, designer in domeniu, insista ca previziunile nu sunt chiar atat de sumbre: "Avand in vedere ca masinile sunt tot mai capabile sa ucida, dotarea lor cu empatie ar putea oferi speranta pentru viitorul nostru". In sprijinul afirmatiei sale, el a dat exemplul unui robot cu imaginea lui Albert Einstein, care poate initia contact vizual si imita expresii umane.