Cel mai cautat criminal de razboi nazist din intreaga lume, despre care se credea ca ar mai fi inca in viata, medicul Aribert Heim, supranumit si "Doctorul Mortii" sau "Macelarul din Mauthausen", a murit in 1992, in Egipt, unde s-a ascuns sub identitatea unui musulman, relateaza AFP.

„Doctorul Mortii“ era cautat de mai bine de 60 de ani fiind acuzat de masacrarea a sute de detinuti evrei din lagarele naziste prin experimente medicale inumane, precum injectii cu otravuri direct in inima sau prin eviscerarea fara anestezie. Centrul Simon Wiesenthal afirma, in iulie anul trecut, ca are dovezi clare ca Heim este inca in viata si se ascunde undeva prin Argentina sau Chile.

Potrivit unui reportaj al postului german de televiziune ZDF, difuzat miercuri seara si care il citeaza pe fiul acestuia, Heim a murit in 1992, la varsta de 78 de ani, din cauza unui cancer intestinal, la Cairo. Acolo a petrecut aproape 30 de ani sub o identitate falsa, schimbandu-si numele in Tarek Fared Hussein, dupa ce s-a convertit la Islam.

ZDF, care a realizat o investigatie in acest caz, in colaborate cu publicatia New York Times, sustine ca a gasit o servieta a lui Heim, in care se aflau "peste o suta de documente" care stabilesc "fara nicio indoiala" identitatea fugarului si faptul ca acesta a locuit intr-un hotel din Cairo pana la moartea sa.

Politia germana a declarat miercuri ca informatiile ZDF si New York Times "corespund cu cele mai recente informatii ale autoritatilor".

Centrul Simon Wiesenthal are "indoieli serioase" cu privire la moartea lui Heim la Cairo, in 1992

Efraim Zuroff, directorul filialei israeliene a Centrului Simon Wiesenthal, care si-a consacrat eforturile depistarii criminalilor de razboi nazisti, a declarat pentru Reuters ca Heim, "fara nici o urma de indoiala", nu ar fi putut trai in Egipt dupa fuga sa din Germania, in 1962, noteaza LeMonde.

"Ramane de vazut daca este mort. Avem indoieli serioase in privinta acestui lucru", a spus Zuroff, invocand lipsa dovezilor in acest sens. "Nu exista niciun mormant, niciun cadavru, nu putem efectua teste ADN", a adaugat acesta. Zuroff a mai precizat ca politia germana nu a clasificat inca acest caz.

Mai mult, Centrul Simon Wiesenthal a anuntat ca va tripla, pana la un milion de euro, recompensa acordata pentru orice informatie care ar putea duce la localizarea si arestarea lui Aribert Heim.