Cand merge pe strada, Alfred Kapole stie ca picioarele sale, mainile, pielea, limba si parul sau valoreaza mii de dolari: in Tanzania, organale albinosilor, cautate pentru asa-zisele puteri magice pe care le-ar poseda, se vand la preturi de aur, relateaza AFP. Asa ca albinosii traiesc ascunsi, cu permanenta teama de a fi ucisi.

"Intr-o zi, cand mergeam la spital impreuna cu secretarul si trezorierul asociatiei albinosilor, un grup de muncitori a inceput sa strige: 'Ia uite, o buna ocazie sa facem niste bani", povesteste Alfred, presedintele asociatiei din regiunea Mwanza.

Muncitorii au fost arestati si apoi eliberati. "Nu exista pedepse, si din cauza asta, noi traim intr-o permanenta frica", povesteste el, tremurand de frica, ascuns in spatele ochelarilor de soare si a unei palarii negre.

La fel ca multi alti albinosi, el a fost obligat sa renunte la locul de munca de teama de a nu rapit, ucis si dezmembrat, asa cum s-a intamplat in cazul altor 43 de albinosi asasinati in Tanzania in 2008 - fara a numara copiii ucisi chiar de parintii lor.

Nici copiii nu scapa

Vrajitorii folosesc organele si oasele albinosilor pentru a prepara talismane aducatoare de noroc. Potrivit credintei populare, aceste talismane aduc noroc cautatorilor de diamante, in timp ce parul albinosilor este purtator de noroc pentru pescarii care cauta hrana in lacul Victoria.

In februarie 2008, Mariam Emmanuel, in varsta de cinci ani, a fost masacrat in camera sa. "In plina noapte, trei barbati au venit cu torte, l-au imobilizat si i-au taiat gatul", povesteste sora sa, in varsta de 12 ani, care se ascunsese dupa draperii in momentul crimei.

"I-au strans sangele intr-un bol, apoi l-au baut si i-au taiat picioarele de la genunchi, precum si limba. Au pus totul intr-un sac si au plecat", povesteste fetita, terorizata.

In Dar es Salaam, majoritatea albinosilor s-au refugiat in spitale, dar cei care traiesc in zonele rurale raman expusi riscului de a fi ucisi.

In ianuarie, au fost ucisi trei albinosi.

Adevaratii cumparatori raman un mister

"Cine sunt aceste persoane care cumpara mana unui albinos pentru un milion de shilingi (cateva mii de dolari)? In orice caz, e clar ca nu le este frica de guvern", declara Shaymaa Kwegyr, deputat albinos numit in 2008 de presedintele tanzanian Jakaya Kikwete.

Josephat Torner, de la Under the Same Sun, remarca insa ca niciun pescar sau cautator de diamante nu are suficienti bani pentru a cumpara organele albinosilor.

"Stim ca un informator primeste 100 de dolari pentru reperarea unui albinos vulnerabil, pentru care ucigasii castiga cateva mii de dolari, dar nu stim clar cine sunt adevaratii cumparatori", declarat el.

Potrivit ONG-ului canadian Under the Same Sun, in Tanzania traiesc cel putin 170.000 de albinosi, la o populatie de 38 de milioane de locuitori.

Albinismul este o anomalie congenitala care consta in lipsa totala sau partiala de pigmenti in celulele inferioare ale pielii, manifestata prin culoarea albicioasa a pielii si a parului si uneori prin culoarea rosiatica a irisului.

Albinosii sunt victime ale discriminarii in numeroase regiuni ale Africii, in special in Burundi, unde au fost raportate crime ritualice.