Un proiect elaborat de ministerul ceh de interne prezinta o serie de masuri de incurajare a somerilor straini sa se intoarca in tarile de origine, printre care plata cheltuielilor de calatorie si o prima de 500 de euro pentru fiecare imigrant din afara Uniunii Europene care beneficiaza de aceasta masura. Planul „Ajutor pentru straini” prevede plecarea spre casa a imigrantilor „de bunavoie”, arata purtatorul de cuvant Jana Malikova, citata de AFP.

Muncitorii imigranti sunt afectati de criza intr-o mai mare masura. Veniti din state indepartate, ei sunt de obicei primii disponibilizati. Ca atare, 500 de euro plus cheltuieli de calatorie ar reprezenta o suma modica „in raport cu situatia in care persoanele respective cad in ilegalitate sau am fi obligati sa le expulzam”, a subliniat Jana Malikova.

Datele prezentate de ministerul ceh de interne arata ca, pana in primavara acestui an, peste 10.000 de muncitori risca sa ramana fara un loc de munca. La sfarsitul anului 2008, 285.000 de straini, inclusiv membri UE, munceau in Cehia cu forme legale.