Presa de la Madrid anunta ca numarul spaniolilor ce ar putea ramane fara un loc de munca anul acesta ar putea ajunge la patru milioane, potrivit datelor furnizate de ministerul spaniol al muncii si imigratiei. In momentul de fata, se inregistreaza circa 3,3 milioane de someri, numai in luna ianuarie fiind inregistrati peste 198.000 noi someri.

El Pais vorbeste despre cozile de la oficiile pentru ocuparea fortei de munca, ce nu fac decat sa demonstreze accentuarea crizei. Guvernul nu mai exclude faptul ca anul acesta se vor inregistra cele mai proaste cifre ale somajului: cea mai mare crestere a ratei somajului a fost inregistrata in luna ianuarie: 6,35% fata de decembrie, noteaza si El Mundo.

In decurs de un an, numarul cererilor pentru primirea ajutorului de somaj a crescut cu 67,7%, potrivit datelor Ministerului spaniol al muncii. Aspectul ingrijorator, considera cotidianul ABC, este ca numarul celor care beneficiaza de acest ajutor este de 2,3 milioane, prin urmare, un milion de someri nu primesc nici o subventie.

In acest context, planul guvernului de a acorda 8 miliarde de euro pentru initierea de lucrari publice care sa creeze locuri de munca nu va da de lucru decat unui numar mic de persoane intr-un an – 65.000 -, sustine opozitia, care considera ca optimismul premierului Luis Zapatero cu privire la rezultatele fondului de investitii publice este in puternic contrast cu realitatea.

Deocamdata, nu exista date privind numarul de someri in randul romanilor stabiliti in Spania. Cert este insa ca ajutorul de somaj se ridica la circa 800 de euro pe luna, cu mult peste nivelul salariul mediu din Romania.