Anglia, Tara Galilor si Estul Scotiei au fost lovite de zapada care a inceput sa cada duminica dupa-amiaza. In ciuda rapoartelor meteorologice din ultimele patru zile, intreaga tara a fost gasita nepregatita. Toate autobuzele din Londra au fost scoase din circuit. Aeroportul Luton a fost inchis temporar, iar London City Airoport este inca inchis.

Gatwick are probleme, redirectionandu-si 23 de zboruri spre alte aeroporturi, dupa ce o pista a fost inchisa duminica seara. Desi toate pistele aeroportului sunt acum functionabile, Gatwick anunta ca o parte din zboruri vor fi anulate. Heathrow si-a inchis o pista pentru doua ore pentru curatare. Compania de transport aerian British Airways a inceput ziua de ieri cu 65 de zboruri contramandate, iar azi anularea totala a zborurilor. Alte 73 de amanari au fost anuntate de Ryanair.

Clasicul taxi negru la o intersectie
pe malul Tamisei
Foto: HotNews.ro
Zapada topita pe autostrada A2 incepe incet sa se transforme in polei, in timp ce temperaturile neobisnuite pentru Anglia, continua sa scada. Drumurile secundare care duc la A2 au inghetat. M1 si M25 au fost blocate de camioane nepregatite sa faca fata zapezii.

Politia Metropolitana a publicat un raport pentru conditii meteorologice extreme, avertizand soferii sa nu plece de acasa fara provizii de mancare, lichide, paturi, o lanterna si o lopata.

Caile ferate sunt afectate, intarzierile si suspendarile inmultindu-se. Doua linii de metrou au fost inchise, iar altele au fost suspendate partial. In ultimele 24 de ore, Agentia Autostrazilor a inregistrat 1.735 de incidente doar in Est Midlands. Masinile de dezapezire au muncit toata noaptea.

MeteoGroup a inregistrat un strat de zapada de 10cm de zapada in Londra, 13cm langa aeroportul Stanstead si 6cm la Heathrow. Numarul oamenilor de zapada de pe strazile Londrei, un peisaj neobisnuit in capitala, creste direct proportional cu numarul scolilor inchise: 250 de scoli in Essex si-au suspendat activitatea.

Un numar minim de taxiuri au fost lasate in trafic.

Centrul Londrei, aproape de Piccadilly
Foto: HotNews.ro
Prognozele meteo nu sunt incurajatoare. Este cea mai friguroasa iarna britanica din ultimii 13 ani. Se asteapta vanturi taioase care vor duce temperaturile zub 0 grade Celsius. Caderile de zapada vor continua si marti.

Temperaturilor de -2 grade se vor alatura rafale de vant rece dinspre Marea Nordului. Iernile obisnuite in Anglia sunt in general ploioase, cu temperaturi deasupra limitei inghetului.

Oamenii au fost sfatuiti sa nu calatoreasca daca nu este neaparat nevoie.