Loviti din plin de criza economica, irlandezii si-au schimbat radical perceptia asupra Tratatului de la Lisabona, arata un sondaj, citat de Le Figaro. Teoria este bine cunoscuta: in perioada de criza este bine sa nu fii izolat! Potrivit studiului, 58% dintre respondenti considera ca irlandezii vor spune DA tratatului de reforma al UE, 29% dezaproba aceasta varianta iar 12% sunt indecisi.

Pentru autorii cercetarii cauza schimbarii atitudinii irlandezilor este clara: "Recesiunea actuala pare sa schimbe perspectiva asupra Europei, dar si al locului nostru in cadrul UE. Mai mult de jumatate din populatie este ingrijorata ca Irlanda si-ar putea pierde statutul in UE", se arata intr-un comunicat al Institutului de cercetare.

Irlanda este una dintre cele mai afectate tari de criza economica. Sondajul mai arata ca 74% dintre irlandezi considera ca guvernul gestioneaza "foarte prost" actuala criza, 10% sustin masurile luate de autoritati iar 16% sunt indecisi.

Irlanda este de altfel prima tara din zona euro care a intrat in recesiune in primul semestru din 2008 si se numara in prezent printre tarile cele mai afectate de criza.

La referendumul din iunie 2008 din Irlanda privind tratatul de reforma a Uniunii Europene peste 53% din votanti au spus NU, iar 46% au DA.

Votul negativ dat de Irlanda a fost o lovitura la adresa credibilitatii Uniunii Europene, mai ales ca tratatul de la Lisabona ar fi urmat sa inlocuiasca proiectul Constitutiei europene, respins in urma cu patru ani de la Franta si Olanda.

Scopul tratatului era sa simplifice procesul de luare a deciziilor dupa extinderea Uniunii Europene inspre est, inclusiv prin reducerea cu o treime a numarului de comisari.

Acordul trebuia ratificat de toate cele 27 de state ale Uniunii Europene pana la sfarsitul anului 2008 dar numai Irlanda a decis sa il supuna votului prin referendum.