In urma apelului principalelor sindicate franceze, functionarii din sectorul public au participat joi la o greva de amploare, in semn de protest fata de agravarea situatiei economice a tarii, relateaza BBC. Manifestatii au avut loc la Paris si alte orase, fara ca transportul public sau desfasurarea altor servicii publice sa fie insa afectate semnificativ.

Mentionata ca una dintre cele mai ample actiuni de protest din ultimii 20 de ani, miscarea a reunit zeci de mii de persoane: la Lyon, peste 25.000 de persoane, iar la Marsilia, alte cateva zeci de mii.

La Paris, functionarii au scandat sloganuri cu referiri la criza economica, la salvgardarea serviciilor publice, dar si salvarea sectorului medical.

Sindicalistii, sustinuti de opozitia socialista, arata ca nu sunt multumiti de "raspunsul neadecvat" al guvernului de la Paris la recesiunea cu care se confrunta Franta. Angajatii solicita masuri de protejare a locurilor de munca si a salariilor, a puterii de cumparare si a serviciilor publice.

La greva au participat 25% dintre functionari, din care aproximativ jumatate erau cadre didactice.