Purtatorul de cuvant al guvernului iranian a caracterizat marti Holocaustul drept "o mare minciuna" creata pentru a amplasa un stat inamic islamului in Orientul Mijlociu, relateaza agentia de stat IRNA, citata de breitbart.com.

"Holocaustul este un concept care provine dintr-o mare minciuna, ce a avut drept scop impunerea unui regim fara nicio radacina in mijlocul lumii islamice", a declarat Gholam Hossein Elham, intr-o conferinta dedicata situatiei din Gaza.

Declaratia oficialului iranian nu este prima incercare a republicii islamice de a pune sub semnul intrebarii masacrul evreilor din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

Iranul nu recunoaste Israelul si, de la alegerea sa, in 2005, presedintele Mahmoud Ahmadinejad si-a atras condamnarea comunitatii internationale dupa ce a declarat in repetate randuri ca statul evreu este condamnat sa dispara.

La sfarsitul lui 2005, Ahmadinejad a numit Holocaustul drept un "mit". Declaratia sa a fost urmata de o conferinta organizata in Tehran, in 2006, care i-a reunit pe principalii exponenti ai negarii Holocaustului si pe revizionisti.

Tot in acel an, un cotidian de larga circulatie a lansat un controversat concurs de desene animate cu aceasta tema.

Organizatia Natiunilor Unite a desemnat data de 27 ianuarie drept Ziua internationala de comemorare a Holocaustului, marcand astfel data in care trupele sovietice au eliberat cel mai mare lagar naizst de concentrare, Auschwitz-Birkenau, din Polonia.