Cineva care viziteaza sediul central al Canon din Tokyo are parte de un spectacol mai putin obisnuit pentru japonezi: intr-o tara in care ziua de munca de 12 ore este o regula, angajatii dau navala afara din cladire la 5:30 fix, relateaza CNN.

Gigantul electronic a decis sa-si lase angajatii sa plece mai repede de la munca, de doua ori pe saptamana, dintr-un motiv mai degraba neobisnuit: pentru a-i incuraja sa faca mai multi copii.

Japonia se afla in mijlocul unei recesiuni economice fara precedent, iar companiile s-au gandit sa rezolve o alta problema majora: rata natalitatii extrem de scazuta.

Aflata la nivelul de 1,34, rata natalitatii este mult sub nivelul de 2,0 necesar pentru mentinerea populatiei Japoniei, potrivit Ministerului Sanatatii.

Keidanren, cel mai mare grup de afaceri din Japonia, care reuneste peste 1.300 de mari companii internationale, si-a sfatuit membrii sa-si lase angajatii sa plece acasa mai devreme, pentru a petrece mai mult timp alaturi de familii, in incercarea de a rezolva problema sociala care devine presanta.

Una dintre cauzele natalitatii reduse este programul de munca de 12 ore zilnic. Dar exista si alte motive - costul ridicat al vietii, alaturi de rigiditatea sociala fata de femei.

In plus, populatia Japoniei imbatraneste intr-un ritm mai rapid decat al oricarei alte tari din lume.

Analistii sustin ca cea mai mare amenintare pentru a doua economie a lumii consta mai degraba in propriile probleme sociale, decat in amenintarile din exterior.

La 5:30 p.m., luminile se sting.

"Este minunat ca cineva poate sa ajunga mai devreme acasa fara sa-i fie rusine de acest lucru", declara un angajat japonez.