Provocarile corora trebuie sa le faca fata primul presedinte de culoare al Americii, odata instalat in functie, starnesc temeri din partea celor care depind de comertul cu SUA sau a celor care supravietuiesc doar datorita ajutoarelor americane. In acelasi timp, Africa spera ca venirea lui Obama in fruntea celei mai puternice economii le va aduce avantaje nesperate.

Informatia pe scurt:

- Indonezia, tara cu cea mai mare populatie musulmana, spera ca Obama va fi un politician al pacii, iar Pakistanul isi doreste liniste la granita cu Afganistanul;

- Bangladeshul se teme ca eforturile ecologice ale Americii nu vor reprezenta o reducere a ajutoarelor de hrana primite din SUA;

- Europa spera intr-o colaborare cu administratia Obama, pentru adoptarea unei pozitii ferme fata de problemele din Orientul Mijlociu;

- Kenya spera la ajutoare in lupta impotriva HIV/SIDA si a malariei, dar si o piata de export buna pentru produsele fermierilor.

Vremuri istorice

"Parteneriatul si cooperarea intre natiuni nu reprezinta o alegere; este calea, singura cale de a proteja securitatea noastra comuna si de a avansa din punct de vedere al umanitatii noastre comune. Nu exista provocare prea mare pentru o lume unita" - Barack Obama, cel de-al 44-lea Presedinte al Statelor Unite

Arareori s-a intamplat ca un presedinte ales al SUA sa aiba parte de o primire atat de rasunatoare. Din strazile parjolite de soare din Africa si Asia, pana la birourile acoperite de nameti ale Comisiei Europene din Bruxelles, incantatia electorala a lui Obama, "Yes we can!", a rasunat asemenea unui strigat de sfidare in fata nesigurantei globale crescande.

Obama este revendicat de tari departate precum Kenya, unde s-a nascut tatal sau, sau Indonezia, unde noul Presedinte al SUA a petrecut patru ani in copilarie, alaturi de mama sa si de tatal vitreg indonezian. Sperantele legate de carismaticul barbat, in varsta de 47 de ani, sunt la fel de diverse precum tarile unde se fac auzite. Indonezia, tara cu cea mai mare populatie musulmana, spera ca victoria lui Obama va determina o reapropiere intre SUA si lumea islamica. In Kenya, cea mai mare economie a Africii de Est si scena unor confruntari etnice violente anul trecut, oamenii l-au adoptat pe Presedintele Americii ca pe unul de-al lor. Dincolo de frontiera, in Uganda, multi cred ca victoria lui Obama, in pofida tuturor obstacolelor rasiale, ar trebui sa constituie un exemplu pentru unificarea unei tari precum Uganda, profund divizata dupa criterii tribale.

"Suntem increzatori in puterea lui Obama de a schimba Statele Unite", spune Din Syamsudin, lider al PP Muhammadiyah, una dintre cele mai mari comunitati musulmane din Indonezia. "Speram ca Statele Unite isi pot schimba viziunea si misiunea, astfel incat sa contribuie la construirea unei lumi mai bune, a pacii si stabilitatii, in loc sa distruga intreaga lume".

Darul pe care Obama il are - acela de a uni si inspira oameni din cele mai diferite medii - a lasat o impresie puternica si asupra politicienilor Uniunii Europene care, inca suferind din cauza unui vot negativ al electorilor europeni, au remarcat cu invidie si admiratie felul in care Obama s-a folosit de Internet in campania sa. "Aici, in Europa, utilizarea Internetului nu s-a rafinat intr-atat", spune Margot Wallstrom, sef al departamentului de Comunicare al EU si posesoare a unui blog care incearca sa apropie mai mult institutiile europene de oameni. "Clasa politica a ignorat importanta din ce in ce mai mare a Internetului. Trebuie sa invatam de la Statele Unite", conchide Wallstrom.

La 7.000 de kilometri distanta de Bruxelles, in Uganda, Africa de Est, se gasesc alti oameni care considera ca au de invatat de la noul presedinte american. Norbert Mao, presedinte al districtului Gulu, considera ca victoria lui Obama asupra barierelor rasiale ar trebui sa fie un exemplu pentru Uganda, o tara puternic divizata de frontierele dintre triburi. "Obama este un simbol a ceea ce poate face spiritul uman", spune Norbert Mao. "Ne va oferi multa inspiratie si curaj sa aducem schimbarea in Uganda".

In tara vecina, Kenya, cea mai mare economie din Africa de Est si, in 2008, scena unor violente confruntari etnice, sperantele cu privire la Obama sunt chiar mai puternice. Nu numai ca tinerii kenyeni au gasit in Obama un model de urmat, ci pana si fermierii spera ca acum sa obtina un acces mai rapid si mai usor la piata americana. Angajatii din sistemul de sanatate publica spera, de asemenea, ca SUA vor oferi un sprijin important in combaterea HIV/SIDA si a malariei, in timp ce militantii pentru drepturile omului fac apel la Obama pentru a-i pune la punct pe dictatorii africani.

Acest optimism este, totusi, supradimensionat, crede un jurnalist de origine kenyana stabilit in Statele Unite. "Kenyenii trebuie sa realizeze ca dificultatile pe care le-a ridicat drumul lui Obama catre Casa Alba nu reprezinta nimic, in comparatie cu problemele pe care le va avea de infruntat de acum inainte. Luand in considerare situatia complicata pe care o mosteneste, ar fi nerealist - chiar si pentru cei care l-au votat - se se astepte cineva sa aduca America inapoi la stadiul de dinainte sa fie ales Bush. Cu atat mai mult ar fi nebunesc ca cineva din afara Americii sa viseze la ceva", spune acesta.

Prioritati concurente

Realist sau nu, exista un sentiment global de stare de urgenta. Acest sentiment include si ingrijorarile legate de mediu. Uniunea Europeana se bucura ca, dupa ani de opozitie - si chiar de amenintari - din partea SUA, Obama a facut primul pas in relatia cu Europa pentru aceasta problema. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, isi aminteste ca Obama l-a informat ca securitatea energetica si incalzirea globala vor fi probleme in care SUA isi vor intari colaborarea cu UE.

Intr-adevar,"lista de cumparaturi" a lui Obama, cand vine vorba despre mediu si energie, arata de parca ar fi importata din Europa: o politica a emisiilor poluante cu scheme de comert cu aer curat, imbunatarirea eficientei energetice, scaderea consumului de petrol si scaderea emisiei de gaze cu efect de sera cu 80% pana in 2050.

Zonele de coasta din mai multe tari in curs de dezvoltare sunt deja amenintate de cresterea nivelului marii, de seceta si cicloane. In aceasta situatie se afla si Bangladeshul, o tara care primeste mare parte din ajutoarele sub forma de mancare din SUA. Cu o populatie de 140 de milioane de oameni dependenta de hrana primita ca ajutor din SUA, Bangladeshul este ingrijorat ca, prin convergenta programelor prioritare SUA-UE - locuri de munca "verzi", infrastructura si energie folosite eficient - se vor naste costuri care ar putea pune in primejdie siguranta alimentara a tarilor sarace.

La 12 meridiane distanta, in America Latina, se afla Peru, o tara care depinde in mare masura de comertul cu SUA. La fel ca oamenii din Bangladesh, peruvienii se dem ca presiunile domestice care apasa pe Obama le-ar putea provoca dezavantaje. "Administratia Obama va fi administratia care va trebui sa infrunte criza economica", spune Mercedes Araoz, Ministrul Comertului si Turismului din Peru. "Statele Unite nu vor mai fi foarte interesate in comertul liber sau in relatiile internationale".

In ultima saptamana a administratiei Bush, insa, au izbucnit o serie de acuze care vor solicita de indata atentia lui Obama. Uniunea European spera sa il vada cat de curand pe presedintele SUA in Bruxelles, pentru a urgenta crearea unei strategii pentru Orientul Mijlociu, Afganistan / Pakistan si Rusia. "Orientul Mijlociu este prima noastra prioritate", spune Benita Ferrero-Waldner, sef al Relatiilor Externe ale UE.

"In trecut, presedintii SUA au neglijat permanent acest subiect pana macar la sfarsitul primului lor mandat, sau chiar l-au amanat pentru inceputul celui de-al doilea. Este nevoie de un dialog productiv cu America lui Obama, nu numai in ceea ce priveste Orientul Mijlociu, ci si in problema Pakistanului si cea a Afganistanului, pentru ca trebuie desfiintate motivele de ingrijorare legate de felul in care se distribuie efortul de combatere a terorismului", spune Ferrero - Waldner.

Pakistan, tara ce si-a vazut granita cu Afganistanul trasformata in camp de lupta impotriva luptatorilor Al Qaeda, spera intr-o schimbare semnificativa in politica SUA. "Este posibil ca administratia Obama sa-si revizuiasca strategia in razboiul impotriva terorismului", declara primul ministru al Pakistanului, Syed Yusuf Raza Gilani. "SUA au un rol pozitiv in instaurarea pacii in regiune".

Marile provocari

Deasupra tuturor problemelor se afla criza financiara globala. Cu o rata a somajului in crestere pretutindeni in lume, cu zeci de mii de oameni care isi pierd casele ipotecate si cu nemultumiri crescande in randul absolventilor de studii superioare, traditionalele recompense pentru munca depusa sunt invocate tot mai des.

"2009 nu va aduce un moment de respiro. Trebuie sa facem fata unor mari provocari, pe masura ce gestionam consecintele acestei crize", considera Joaquín Almunia, comisar european pentru Economie si Afaceri Monetare.

In Europa de Vest, tinerii au iesit in strada, in Grecia, Franta si in alte tari, acuzand lipsa de viitor. Miscarea acestora a readus in actualitate confruntarile de strada violente din anii '60 si ''70.

In Bruxelles, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este de acord ca magnitudinea problemelor necesita o reasezare fundamentala a catorva dintre conceptiile comune politice si economice care au guvernat lumea in ultimii 60 de ani.

"Simt cu adevarat ca traim vremuri istorice. Ne aflam intr-un un moment de cotitura. Exista probleme fundamentale in ceea ce priveste relatiile dintre cele mai importante zone ale lumii. Cetatenii nostri nu pot accepta scuze, in cazul in care liderii lor nu reusesc sa ia deciziile corecte", considera Barroso.

Traducere dupa un articol de Andrea Thalemann (Bruxelles), Agung Ardyatmo (Jakarta), Steve Mbogo (Nairobi), Jeff Mbanga (Kampala), Kamran Reza Chowdhury (Dhaka), Haq Nawaz Khan (Islamabad), Juan Vargas (Piura City) si Mnaku Mbani (Dar es Salaam)