Cu o zi inainte de investirea oficiala, Barack Obama a declarat ca venirea sa ca primul presedinte de culoare al Statelor Unite va permite "reinnoirea promisiunii" visului american, relateaza AFP.

"Maine, ne vom strange si vom fi unul pe esplanada pe care visul lui Martin Luther King continua sa se auda. Prin acest lucru recunoastem ca aici, in America, destinele noastre sunt legate implacabil", a spus Barack Obama. "Suntem decisi sa mergem impreuna mai departe. Cautand sa reinnoim promisiunea acestei tari, sa ne amintim de lectia lui King: visele pe care le avem separat alcatuiesc de fapt unul singur".

Identitatea afro-americana, o oportunitate pentru popor

In ultima perioada, Obama a vorbit deseori despre modul in care identitatea sa rasiala ar putea aduce uniune si reconciliere in randul americanilor. Intr-un interviu, el spunea saptamana trecuta ca "Există o întreagă generaţie care va creşte luând de-a gata faptul că funcţia cea mai înaltă în stat este ocupată de un afroamerican. Vreau să spun că este un lucru radical. Schimbă felul cum copiii de culoare se privesc pe ei înşişi. Schimbă de asemenea felul cum copiii albi îi privesc pe copiii de culoare. Şi nu aş subestima forţa acestui lucru".

"Ceea ce sper să modelez este un mod de a interacţiona cu oameni care nu sunt ca tine şi care nu sunt de acord cu tine, care schimbă nota de discuţie a politicii noastre. Relaţiile rasiale devin o subcategorie a unei probleme mai mari în societatea noastră, care constă în faptul că avem o societate diversă, complicată, în care oamenii au multe puncte de vedere diferite", a incheiat presedintele.