Prezent la summitul Ligii Arabe in Kuweit, presedintele palestinian Mahmoud Abbas a facut apel la formarea unui guvern de uniune in teritoriile palestiniene, cu alegeri parlamentare si prezidentiale comune, arata bbc.co.uk. Liderii Ligii discuta despre un plan de reconstructie a Fasiei Gaza in valoare de 2 miliarde de dolari. Regele Abdullah al Arabiei Saudite a anuntat deja ca va oferi 1 miliard de dolari.

Fasia Gaza. Scena confruntarilor dupa trei saptamani de ofensiva israeliana este apocaliptica. Un milion de oameni nu au avut acces la rezerve de apa sau protectie. Patru mii de case au fost facute una cu pamantul, iar zeci de mii de oameni nu mai au un acoperis deasupra capului. Luni, in cursul serii, sunt asteptate ajutoare: medicamente, alimente etc.

In asteptarea acuzatiilor de crime de razboi

Dupa ofensiva, Israelul se asteapta la un val de actiuni in justitie pentru crime de razboi din partea organizatiilor propalestiniene, care il acuza de bilantul mare al victimelor in randul civililor palestinieni si de distrugerea proprietatilor acestora, informeaza Haaretz.

Israelul ar putea fi chiar obligat sa accepte o ancheta internationala privind victimele in randul civililor in timpul operatiunii din Fasia Gaza. Unii lideri militari ar putea fi vizati personal de procese, asa cum s-a intamplat cu ofiterii israelieni dupa cea de-a doua Intifada.

De altfel, un oficial israelian a declarat pentru AFP: "Cand se va stabili valoarea reala a pagubelor din Fasia Gaza, nu voi mai pleca in vacanta in Amsterdam, decat la Tribunalul International de la Haga". Nu a fost foarte clar daca el a incercat sa faca o gluma sau nu.

In apararea sa, Israelul strange probe care sa demonstreze ca atacurile impotriva locuintelor si a altor obiective civile din Gaza au fost justificate, iar acuzatiile de crime de razboi sunt nefondate. De asemenea, Israelul acuza modalitatea in care Hamas a folosit locuintele, scolile, moscheile si alte institutii pentru a depozita arme, transformandu-le astfel in obiective militare legitime.