Cabinetul de securitate israelian a adoptat sambata seara o rezolutie pentru incetarea unilaterala a focului in Fasia Gaza, a anuntat premierul statului evreu, Ehud Olmert.

El a precizat ca armata israeliana va raman mai departe in Gaza, iar daca Hamas va lupta impotriva Israelului militarii vor riposta. Olmert a precizat ca Tel Aviv-ul si-a atins toate obiectivele in Gaza "si chiar mai mult"

"Nu va uram, noi vrem doar sa ne aparam copiii nostri si familiile si ne pare foarte rau pentru voi (...) In numele Guvernului israelian vreau sa-mi exprim regretul fata de cei care au suferit in mod nemeritat, fata de cei inocenti", a fost mesajul transmis de Ehud Olmer poporului palestinian.

Trei saptamani de ofensiva israeliana: 1.200 de palestinieni morti, dintre care 410 copii si 108 femei

Peste 1.200 de palestinieni au fost ucisi in cele trei saptamani ale ofensivei israeliene in Fasia Gaza. Serviciile de urgenta din Fasia Gaza anunta moartea a 1.203 palestinieni, dintre care 410 copii si 108 femei.

Peste 5.300 de oameni au fost raniti. Centrul palestinian pentru drepturile omului din Gaza sustine ca 65% dintre victime sunt civili.

Hamas nu va accepta un singur soldat evreu in Gaza

In replica, miscarea Hamas a anuntat ca nu va accepta prezenta "unui singur soldat" evreu in Gaza si a promis ca va continua rezistenta.

"Sub nicio forma nu vom accepta prezenta unui singur soldat pe pamantul Gazei, indiferent de pretul pe care il vom plati. Hamas este in continuare prezent"", a declarat Fawzi Barhum, un purtator de cuvant al miscarii.

Egiptul acuza Israelul ca este beat de putere si de violenta

Nu va uram, noi vrem doar sa ne aparam copiii nostri si familiile si ne pare foarte rau pentru voi (...) In numele Guvernului israelian, vreau sa-mi exprim regretul fata de cei care au suferit in mod nemeritat, fata de cei inocenti

Ehud Olmert

In cursul zilei de sambata, Egiptul a acuzat Israelul ca este principalul obstacol al "eforturilor egiptene" de a obtine un acord de incetare a focului in Fasia Gaza.

Intrebat care este principalul obstacol pentru medierea egipteana, ministrul egiptean al Afacerilor Externe, Ahmad Aboul Gheit, a afirmat: "instransigenta israeliana". "Israelul este beat de putere si de violenta", a acuzat oficialul egiptean.

Aceasta este cea mai dura pozitie adoptata de Egipt fata de Israel de la inceperea operatiunilor in Fasia Gaza, in 27 decembrie, declaratia fiind facuta la finalul unei intalniri cu Karel Schwarzenberg, ministrul de Externe al Cehiei, tara care asigura presedintia Uniunii Europene.

"Speram in continuare ca se va ajunge la o incetare a focului cat mai repede", a adaugat Aboul Gheit.

El nu s-a pronuntat insa asupra posibilitatii invocate de Israel de a decide, sambata seara, o incetare unilaterala a ostilitatilor..

Consiliul de securitate al Israelului discuta, sambata seara, o incetare unilaterala a focului, fara insa a-si retrage imediat si fortele din Gaza, a declarat, vineri seara, un oficial israelian.

Hamas a respinsa insa o astfel de propunere si a avertizat ca, in acest caz, confruntarile vor continua.

Patru parasutisti israelieni grav raniti, cel mai probabil de tirurile armatei israeliene

Patru parasutisti israelieni au fost grav raniti sambata, in nordul Fasiei Gaza, de un tir de mortiere, a anuntat un purtator de cuvant al armatei.

"Cei patru militari, doi soldati si doi locotenenti, au fost raniti in cursul diminetii. Este posibil ca ei sa fi cazut victime, din greseala, tirurilor propriilor noastre forte", a precizat sursa citata.

Tot sambata, alti cinci soldati au fost raniti usor in luptele cu gruparile armate palestiniene in Fasia Gaza.

Pe de alta parte, palestinienii au tras 11 rachete si patru obuze in directia Israelului, fara a face insa nicio victima.