Pilotul care a reusit sa ghideze aeronava US Airways, cu 155 de pasageri la bord, in raul Hudson, langa New York, salvand astfel de la moarte toti pasagerii, este noul erou national al Americii.

Mai multi martori au declarat ca au fost uimiti de calmul si priceperea cu care a actionat pilotul. Mai mult, martorii spun ca Chesley B. "Sully" Sullenberger a mai inspectat de doua ori aparatul cazut in rau inainte de a cobori ultimul din avion.

Un oficial care a ascultat inregistrarea mesajelor radio de control al traficului din timpul incidentului a declarat la CNN ca pilotul a actionat cu un calm extraordinar.

"Nu a intrat in panica, nu s-a isterizat. A fost un profesionist, calm, metodic. A fost exact ceea ce trebuia sa fie".

El a fost apreciat pentru eforturile sale de a face ca avionul sa aterizeze lin pe suprafata raului, permitand astfel membrilor echipajului sa-i scoata pe toti pasagerii din aparat, inainte ca acesta sa se scufunde.

Marea dificultate a unei astfel de aterizari consta in pozitionarea reactoarelor sub aripi: "Nu trebuie, sub nicio forma, ca motoarele sa atinga apa, pentru ca, daca acest lucru se intampla, avionul s-ar prabusi cu varful in apa", a declarat John Silcott, de la "Expert Aviation Consulting".

"Trebuie sa atingi apa cu coada avionului si sa tii varful aeronevei sus pentru o perioada cat mai mare de timp ... si as spune ca pilotul a reusit acest lucru", a comentat Silcott.

Guvernatorul David Paterson l-a numit pe salvator "miracolul din Hudson."

Pilotul zborului 1549 se numeste Chesley B. "Sully" Sullenberger al III-lea, in varsta de 57 de ani, din California. El a fost in anii '70 pilot pe avioanele de lupta Air Force si a lucrat apoi in comisia de investigare a accidentelor aviatice. Sullenberger a studiat psihologia mentinerii in functiune a echipei in cazul in care se intampla incidente aviatice.

In 40 de ani de cariera, a adunat 19.000 de ore de zbor.

Un avion al US Airways cu peste 150 de pasageri la bord s-a prabusit, joi, in raul Hudson, langa New York, dupa ce a lovit un stol de pasari la decolarea de pe aeroportul LaGuardia. Cursa 1549 avea ca destinatie orasul Charlotte din Carolina de Nord.

Un cititor HotNews.ro a fost martor ocular:

Am vazut toata faza de la fereastra biroului meu, alertat de colegii ingroziti ca se repeta nebunia de la 9.11. Avionul a planat si a amerizat perfect paralel cu apa. Dupa "impact" s-a rotit usor spre stinga, cu fata spre malul newyorkez al raului. In cateva secunde pasagerii au iesit pe usile din dreptul aripilor sau pe toboganele gonflabile care sunt la usile din fata ale aeronavelor. In cateva minute, paza de coasta a inceput sa-i evacueze. Apele nu erau inghetate, aeronava a lovit un stol de pasari mari (probabil gaste sau pescarusi), iar aeronava nu s-a scufundat. Dupa evacuarea pasagerilor, a fost tractata spre sud, pina in Battery Park. Autoritatile mentionate in articol sunt primarul Bloomberg si guvernatorul Patterson, care s-au abtinut de la orice fel de speculatii legate de cauza accidentului. In legatura cu pilotul, acesta este un veteran al mansei, cu peste 20 de ani de experienta. In tinerete a fost pilot in fortele aeriene.

A320, "best seller-ul" Airbus

Airbusul care s-a prabusit joi la New York face parte din familia A320, aparate de cursa medie care constituie modelele cele mai vandute ale constructorului european.

Pus in functiune in 1988, A320 a fost fabricat pana in prezent in 3.600 de exemplare si este folosit de 280 de companii in intreaga lume, precizeaza Airbus, care prezinta acest model drept un "best seller" al industriei aeronautice.

Modelul a fost conceput initial pentru a concura Boeing 727. Aeronava, cu un consum redus de kerosen fata de competitori, poate transporta intre 150 si 180 de pasageri. Aeronava are o lungime de 37,57 metri si o anvergura de 34,10 metri.

Avionul are o raza de actiune de 5.700 km si o viteza de croaziera de 850 km/h. Din familia A320 mai fac parte A318, A319 si A321, ultimul avand si cea mai mare capacitate de transport, cu 185 de locuri.

Accidentele recente de avion din SUA

Incidentul in care a fost implicat Airbusului A320 al companiei US Airways, care a aterizat joi in apele raului Hudson, intervine la 27 de ani si doua zile dupa un accident similar.

In 13 ianuarie 1982, un Boeing 737-222 al Air Florida s-a lovit de un pod si s-a prabusit in fluviul Potomac, imediat dupa decolare, in timpul unei furtuni de zapada. In urma accidentului, 78 de persoane si-au pierdut viata.

Lista celor mai grave accidente care au avut loc in SUA in ultimii ani:

  • 12 noimebrie 2001: la doua luni dupa 11 Septembrie, un AirbusA-300 al American Airlines s-a prabusit, la putin timp dupa decolarea de pe aeroportul JFK, intr-o zona rezidentiala din Queens. Cei 251 de pasageri si noua membri ai echipajului au murit.
  • 8 ianuarie 2003: Un avion Beech 1900 al US Airways s-a prabusit peste un hangar, imediat dupa decolare. Cei doi piloti si cei 19 pasageri au murit.
  • 19 octombrie 2004: Un BAe Jetstream 32 al AmericanConnection s-a prabusit la 6,4 km de aeroportul Kirksville, din cauza vizibilitatii reduse. Cei doi piloti si 11 dintre cei 13 pasageri au fost ucisi.
  • 19 decembrie 2005: Un hidroavion Grumman G-73T Mallard care opera pentru Ocean Airways a cazut in mare in apropiere de Miami, la putin timp dupa decolare. Cei 18 pasageri si cei doi piloti au murit.
  • 27 august 2006: Un avion de transport regional s-a prabusit dupa decolare pe aeroportul Lexington (Kentucky), provocand moartea a 50 de oameni.